Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ – Τα προαπαιτούμενα που υλοποιήθηκαν και οι ανησυχίες

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο στο Βουκουρέστι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα θα δώσουν το «πράσινο φως» στον ESM για την εκταμίευση των 974 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, χρήματα που προέρχονται από τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η βεβαιότητα για τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων προκύπτει από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε χθες θετική εισήγηση στο ΕWG, δηλαδή στους τεχνοκράτες των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι την ενέκριναν με τη σειρά τους και θα την υποβάλουν αύριο το πρωί για τυπική επικύρωση στο Εurogroup.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση της Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές εκπλήρωσαν όλες τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου η Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τις περισσότερες δεσμεύσεις, ωστόσο υπήρχαν μια σειρά εκκρεμότητες με σημαντικότερη τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έπρεπε να διευθετηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Τι θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι από τις 27 Φεβρουαρίου 2019 που δημοσιοποίησε την πρώτη έκθεση της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα προέβη στα εξής:

-θέσπισε πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο για την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

-έχει προβλέψει σημαντικές επικαιροποιήσεις των μέτρων για τη στήριξη της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα νοικοκυριών),

-θέσπισε πράξεις πρωτογενούς δικαίου και έχει δεσμευθεί να θεσπίσει συντόμως παράγωγο δίκαιο σχετικά με νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας,

-έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

-έχει επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την εκποίηση τμήματος του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ,

-θέσπισε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ,

-προώθησε μέτρα για την άρση των εμποδίων στη συναλλαγή για την Εγνατία,

-ενέκρινε σειρά μέτρων για την προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

αλλά και ευρωπαϊκές ανησυχίες


Τα 974 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προέρχονται από:

1) την επιστροφή των κερδών που απορρέουν από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης,

2) τη μηδενική προσαύξηση του επιτοκίου για ορισμένες δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επικαιροποιημένη έκθεση η Κομισιόν επαναλαμβάνει και κάποιες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία που είχε συμπεριλάβει και στην πρώτη έκθεση της 27ης Φεβρουαρίου, οι οποίες όπως τονίζει εγείρουν ανησυχίες.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι ανησυχίες αυτές που δικαιολογούν την πλήρη προσοχή των ελληνικών αρχών αφορούν:

1) το επίπεδο φιλοδοξίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών δημοσιονομικών προκλήσεων και την αποφυγή της δημιουργίας νέων δημοσιονομικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τις πιθανές αλλαγές των ρυθμίσεων εξόφλησης σε δόσεις φορολογικών οφειλών και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης,

2) το ρυθμό της προόδου και τον βαθμό προτεραιότητας που αποδίδεται στα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ευρωστίας και της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα, και ιδίως όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

3) τη δέσμευση για διαφύλαξη της μισθολογικής ανταγωνιστικότητας μεσοπρόθεσμα και για δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα είναι πραγματικά φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

Exit mobile version