Αίτημα για «ψαλίδι» στο μισό των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες καταθέτει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, εκείνος της Αθήνας: Ο Κώστας Μπακογιάννης εκμεταλλευόμενος το σχετικό δικαίωμα που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στους τοπικούς άρχοντες επιχειρεί να «κερδίσει» μειώσεις των αντικειμενικών. Κάτι φυσικά που αν το καταφέρει θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους δημότες της Αθήνας που θα δουν να περιορίζονται και οι επιβαρύνσεις σε μια σειρά από φόρους και τέλη που «συνοδεύουν» τα ακίνητα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Έτσι, η Αθήνα εμφανίζεται να «σέρνει τον χορό» των αιτήσεων που αναμένονται από περίπου 300 Δήμους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών σε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα!
Ρυθμιστές οι τοπικοί άρχοντες, καθορίζουν τους φόρους για τους δημότες τους
Μέσα από αυτή την διαδικασία σε όποιες περιοχές επιτευχθεί μείωση των τιμών ζώνης, μέσω των Δήμων, κάποιοι από τους δικαιούχους που έχασαν ακόμη και… επιδόματα λόγω των αυξήσεων των αντικειμενικών, θα επανέλθουν αλλά δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς.
Να σημειωθεί πως χιλιάδες πολίτες έχασαν από την μια μέρα στην άλλη το δικαίωμά τους να εισπράξουν ή να ενταχθούν σε κοινωνικές παροχές όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το ρεύμα: Και αυτό γιατί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, «πέταξε» εκτός παροχών όσους ήταν στα όρια των περιουσιακών κριτηρίων, καθώς εμφανίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους μεγαλύτερης αξίας ακίνητα!
Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άρχοντες αναδεικνύονται πλέον σε ρυθμιστές ακόμη και για το αν θα πάρουν επιδόματα ή όχι κάποιοι από τους δημότες τους!
«Ψαλίδι» στο μισό στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών
Τον ρόλο ρυθμιστή αναλαμβάνει λοιπόν και ο Κώστας Μπακογιάννης που ζητεί μείωση τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, μετά την αναπροσαρμογή των τιμών που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων ουσιαστικά ζητεί να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της πρωτεύουσας! Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αθηναίων εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021.
Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45,00% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.
Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και ζητούμενων τιμών μέσα στον δήμο κυμαίνεται σε ποσοστό από 28,6% έως και 53,6%
Είναι ενδεικτικό της υπερβολικής μεταβολής των τιμών ότι στην 6η δημοτική κοινότητα, η αύξηση στην τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε ποσοστό 61%. Δηλαδή από τα 900 ευρώ που ήταν η κατώτερη, ανήλθε στα 1.450 και από τα 1.500 ευρώ που ήταν η ανώτερη τιμή έφτασε στα 1.850.
Ποιοι άλλοι Δήμοι ακολουθούν
Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την κίνησή του λοιπόν στο πεδίο των αντικειμενικών, ενώ στην «ουρά» περιμένουν σχεδόν 300 Δήμοι από τους συνολικά 362 να υποβάλουν ενστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για το ύψος των αντικειμενικών στην περιοχή τους.
Το δικαίωμα αυτό το αποκτούν μέσα από το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο και όπως είναι λογικό το υπουργείο θα αποκτήσει… πολλή δουλειά. Κάθε τοπικός άρχοντας άλλωστε θα θελήσει να πετύχει «ψαλίδισμα» αντικειμενικών καθώς έτσι οι δημότες του θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι!
Άλλωστε, λόγω των υπέρμετρων αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών αρκετοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων ή για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη ή έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Τώρα στους δήμους δίνεται η ευκαιρία με τεκμηριωμένη άποψη να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ των δημοτών τους και να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιβαρύνσεων.
Από πότε αρχίζουν αιτήσεις οι Δήμοι
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 στους δήμους που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους ξεκαθαρίζοντας ότι οι οποίες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Ουσιαστικά το υπουργείο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν την προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.
Τώρα, οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 και έως 20 Ιανουαρίου 2023 «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.
Χωρίς αναδρομική ισχύ το «ψαλίδι» των αντικειμενικών
Ως τώρα εξαιτίας των υπέρμετρων αυξήσεων των τιμών αυτών πολλοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για τα ακίνητά τους ή έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους.
Όπως ορίζει το άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι δήμοι δύνανται να υποβάλουν τη γνώμη για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Ξεκαθαρίζεται ότι «αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καθοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τόσο στον ΕΝΦΙΑ του 2022 όσο και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022 που ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Ποιοι φόροι μειώνονται εφόσον συμφωνήσει το ΥΠΟΙΚ σε μείωση αντικειμενικών
Οι όποιες διορθώσεις γίνουν θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, κ.ά.
Με άλλα λόγια, η ένσταση που θα κάνει ένας δήμος και η απόφαση που θα λάβει το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά θα καθορίσει και το ύψος του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου μεταβίβασης ή οποιουδήποτε άλλου φόρου ή τέλους συνδέεται με ακίνητα, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει τελικά ο κάθε δημότης!
Αν και πρόκειται για μια κίνηση που οπωσδήποτε θα διορθώσει αδικίες, εντούτοις μάλλον διαμορφώνει συνθήκες που επιτρέπουν μικροπολιτικές συναλλαγές και πολιτική εκμετάλλευση.
Για τον επανακαθορισμό θα ληφθούν υπόψη γνωμοδοτήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι της χώρας οι οποίοι διαμαρτύρονται για αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.