Στην Αγία Πετρούπολη μεταβαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προκειμένου να προετοιμάσει την τελική ατζέντα από ελληνικής πλευράς για τα θέματα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση και με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.
Φυσικό αέριο: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προσδοκά σε φθηνότερο φυσικό αέριο από τον εδώ και χρόνια κεντρικό προμηθευτή της χώρας, τη ρωσική Gazprom, αν και οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2022 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα δύσκολες, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια νέα αντιστροφή όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται κατά μεγαλύτερο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του αργού και σε μικρότερο από το ολλανδικό hub TTF.
Τα αιτήματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα συμβόλαια του τελευταίου έχουν εκτοξευθεί στα επίπεδα των 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ζητήσει το 2020 και το 2021 και πέτυχε στις τότε διαπραγματεύσεις οι τιμές να βασίζονται περισσότερο στο TTF και λιγότερο στις τιμές του αργού πετρελαίου. Τώρα όμως είναι οι Ρώσοι που εμφανίζονται, κατά τις πληροφορίες, σχεδόν ανυποχώρητοι στο ελληνικό αίτημα, καθώς κερδίζουν περισσότερο από αυτή την εξέλιξη.
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πηγές, συνολικά η Gazprom, απέναντι σε αιτήματα ευρωπαϊκών εταιρειών για συμβάσεις που έχουν μαζί της, δείχνει πιο δύσκαμπτη στάση έναντι άλλων εποχών. Και αυτό καθώς υπάρχει στη μέση η υπόθεση με τον αγωγό Nord Stream 2.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom
Πάντως, οι δύο πλευρές, και ιδίως η ελληνική, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Κώστα Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη δεν έχει καν ανακοινωθεί επίσημα, όπως επίσης ούτε οι επαφές και οι συναντήσεις που θα έχει.
Το ρωσικό αέριο έχει κυρίαρχο μερίδιο στην ελληνική αγορά. Οι ποσότητες που μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω του Διαβαλκανικού Αγωγού αντιστοιχούν στο 45% των εγχώριων εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου. Βασικός εισαγωγέας είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει συνάψει πολυετή σύμβαση με την Gazprom, που λήγει το 2026.
Κάθε χρόνο όμως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με επιμέρους όρους και ρήτρες προμήθειας.