Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας. Με το νέο πλαίσιο οι εργαζόμενοι πλέον θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν στους εργοδότες τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εντάσεις στους εργασιακούς χώρους. Το νέο καθεστώς θα ισχύσει από τις 26 Ιουλίου, εφόσον δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό νόσησης.
Το νέο πλαίσιο θα υποχρεώνει το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι γι’ αυτούς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τροπολογία στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται μπορούν να αντικατασταθούν με εποχικούς εργαζόμενους που θα έχουν ολιγόμηνη σύμβαση. Ωστόσο, αυτό δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στη διάταξη δεν ορίζει με σαφήνεια το πότε μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ο ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ στο δημόσιο τομέα προβλέπεται η επιστροφή 14 ημέρες μετά από την δεύτερη δόση.
Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πάντως, ότι το μέτρο ενδεχομένως να επηρεάσει το σκέλος των προσλήψεων, καθώς οι εργοδότες πλέον θα ζητάνε κατά την πρόσληψη το πιστοποιητικό και θα πράττουν αναλόγως. Αυτό σημαίνει, ότι αρκετοί ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ενδεχομένως να βρουν σοβαρά εμπόδια κατά τη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας, καθώς οι υποψήφιοι εργοδότες θα θεωρούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σαν…διαβατήριο για να τους εντάξουν στο δυναμικό της επιχείρησης.
Μιλώντας στο enikonomia.gr ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος τονίζει ότι η υποχρέωση του εργαζόμενου να ενημερώνει τον εργοδότη για το αν πραγματοποιήσει το εμβόλιο ή όχι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αφορμή για απόλυση. «Ο εργοδότης δεν μπορεί μόνο για τον λόγο αυτό να απολύσει τον εργαζόμενο που δεν τον ενημερώνει σχετικώς, μπορεί ωστόσο να αλλάξει τα καθήκοντα και στην έσχατη περίπτωση να τον απομακρύνει από την εργασία του μόνο εφόσον έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας και όπου υπάρχει γιατρός εργασίας τον έχει συμβουλευθεί».
Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει στον εργαζόμενο που αρνείται να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού την φυσική του παρουσία στο χώρο δουλειάς. Κι αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν προκύπτει νομικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους εργαζόμενους μπορούν να προμηθευτούν το αντίστοιχο σήμα από το υπουργείο Ανάπτυξης και να το αναρτήσουν σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους. Κάτι που σε συνδυασμό με την νέα υποχρέωση του εργαζόμενου να πληροφορεί για τον εμβολιασμό του αναμένεται να λειτουργήσει σωρευτικά, ως κεντρικός μοχλός πίεσης.
Στη δουλειά με πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς επηρεάζει προσλήψεις και απολύσεις – Τι δηλώνει ο Γ. Καρούζος
δημοσιεύτηκε:
08:16
, 23 Ιουλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
11 λεπτά πριν
Μητσοτάκης: Έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας που μας επιτρέπει να...
42 λεπτά πριν
Η Realnews στο www.pressreader.com
2 ώρες πριν