Στήνουν γραμμή άμυνας για τις εκλογές

Του Τάσου Δασόπουλου

 

 Περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αναβολή σε πληρωμές (πλην μισθών και συντάξεων ) και αύξηση του εσωτερικού δανεισμού από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες του 2015.

 Όσο ενισχύεται το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο η αυξάνεται και η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου . Όχι τόσο για την τύχη της Κυβέρνησης, όσο για τις ταμειακές ροές του δημοσίου οι οποίες θα μπουν μοιραία σε «εκλογικό κύκλο».

 Η μετάθεση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων το καλοκαίρι λόγω της Ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου, μετέφερε αναλόγως και τις πληρωμές των δόσεων του φόρου εισοδήματος στο τέλος του χρόνου . Το ίδιο και η μεταφορά κατά ένα μήνα των πληρωμών και η αύξηση των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ.

 Το αποτέλεσμα στην παρούσα φάση είναι ότι μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει το δημοσιονομικό έτος το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει φορολογικά έσοδα ύψος περίπου 10 δις ευρώ .

 Με δεδομένο όμως ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από 1 δις ευρώ του μήνα από την αρχή του χρόνου και τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δείχνουν ότι το Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα είχαν υστέρηση άνω των 600 εκ ευρώ.

 

 Στα 16 δις ευρώ οι υποχρεώσεις

 

 Τα φαινόμενα αυτά σε μια προεκλογική περίοδο αναμένεται να ενταθούν και οι πληρωμές να καθυστερήσουν βάζοντας όλους του πυλώνες της οικονομικής πολιτικής σε σκέψεις ακόμη από μια στάση πληρωμών του δημοσίου ή ακόμη και ένα πιστωτικό γεγονός αν δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν συνολικές υποχρεώσεις οι οποίες φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 16 δις ευρώ .

Από τα χρήματα αυτά , 4,5 δις είναι τα ομόλογα και το χρέος προς το ΔΝΤ που λήγουν το πρώτο τρίμηνο του 2015 Σε επίπεδο λειτουργίας του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απαραίτητα περίπου 10-11 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Από αυτά τα 5 δις ευρώ θα δοθούν για μισθούς και συντάξεις , περίπου 2-2,5 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για υπουργεία , 1,5- 2 δις ευρώ για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και 1,5 δις ευρώ θα πρέπει να αποδοθούν μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων προς του «Καλλικρατικούς» δήμους ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης λειτουργία του κράτους .

Με την κήρυξη των πρόωρων εκλογών ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός παγώνει και μαζί του οι πληρωμές από τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική της ικανότητα .

 

 Το σχέδιο δράσης

 

 Η γραμμή άμυνας σε περίπτωση εκλογών έχει τρία σκέλη . Το πρώτο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι να αυξήσει τις εκδόσεις ομολόγων του δημοσίου, ώστε να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για την κάλυψη των υποχρεώσεων. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να μεσολαβήσει η Τράπεζα της Ελλάδας στην ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την αύξηση αυτήν των εντόκων. Τούτο διότι οι ελληνικές εμπορικές Τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν τα έντοκα, τα αποθέτουν στην ΕΚΤ έναντι βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.

 Το δεύτερο μέτρο αφορά την επίσπευση του εσωτερικού δανεισμού με συμβόλαια επαναγοράς με του φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που έχουν αποθεματικό. Ο δανεισμός αυτό έφτασε το 2014 τα 5 δις ευρώ και το 2015 υπολογίζεται να φτάσει τα 7 δις ευρώ .

 Το τρίτο βήμα θα είναι μια άτυπη στάση πληρωμών για τις περισσότερες υποχρεώσεις του κράτους, πλήν μισθών και συντάξεων, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι λειτουργικές δαπάνες και μέσω των εντόκων να καλυφθούν μόνο τα ομόλογα του εξωτερικού .

Όλοι αναμένουν με αγωνία την ψηφοφορία της Δευτέρας προκειμένου να επιλέξουν το σενάριο που θα ακολουθήσουν.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version