Στέγαση: Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων-Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

στεγαστικό

Σήμερα, Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου στις 11:30 π.μ θα εξειδικευτούν από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και από τον αναπληρωτή υπουργό  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Στη συνέντευξη θα συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Συνεπώς μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»2 που απευθύνεται σε 15.000 νέους  και νέα ζευγάρια με ηλικιακό όριο τα 50 έτη

2.Δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα παρέχει δάνειο έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, του οποίου ο στόχος είναι να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών. Επίσης επισημαίνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

3.Τα κίνητρα που θα δίνονται για την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων

Σημείωση: Οι κατοικίες που θα ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να είναι δηλωμένες ως κενές ή να διατίθεντο σε βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον τα τρία προηγούμενα χρόνια στην ΑΑΔΕ προκειμένου να αυξηθεί  η προσφορά  σπιτιών και όχι να ανακυκλωθούν οι υφιστάμενες. Τίθεται επίσης ως όριο τα 120 τετραγωνικά γιατί προτεραιότητα αποτελούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά και προθεσμία για τη σύναψη των νέων μισθώσεων έως 31.12.205 διότι ενδιαφέρει η άμεση αύξηση της προσφοράς.

4. Αύξηση 20% στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ

Αυξάνεται κατά 20% το ποσοστό της  έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ που θα χορηγείται στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν.Όσοι όμως δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια, τότε από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

 

Exit mobile version