Quantcast
ΣτΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νέου φορολογικού νόμου διοργανώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νέου φορολογικού νόμου διοργανώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις 12μμ  διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ) στο πλαίσιο των δράσεών της κατά του νέου φορολογικού νόμου.

Παράλληλα, θα κατατεθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

«Με τις Αιτήσεις Ακύρωσης θα προσβληθεί η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης σήμερα θα γίνουν άλλου τύπου κινητοποιήσεις και δράσεις από διάφορους κλάδους. Αυτές θα ανακοινωθούν από τον κάθε φορέα.

Ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών: Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Από 0-3 έτη εργασίας είναι μηδέν ευρώ
  • Για τα 4 έτη είναι 3.603 ευρώ
  • Για τα 5 έτη εργασίας είναι 7.316 ευρώ
  • Για τα 6 έτη εργασίας είναι 10.920 ευρώ
  • Από 7 έως 9 έτη εργασίας είναι 12.012 ευρώ
  • Από 10 έως 12 έτη εργασίας είναι 13.104 ευρώ
  • Για πάνω από 12 έτη εργασίας είναι 14.196 ευρώ

Επίσης ίδια νομοθεσία αναφέρει πως από την υποχρέωση της ελάχιστης αμοιβής απαλλάσσονται οι αγρότες, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας >80%. Ενώ μείωση στην ελάχιστη αμοιβή 50% έχουν:

  • Οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79%
  • Όσοι έχουν τη πρώτη κατοικία τους σε ε χωριά ή σε νησιά.
  • Οι μονογενείς με ανήλικα τέκνα.
  • Οι γονείς: Πολύτεκνοι ή τέκνα ΑΜΕΑ >67%

 

Τι λέει ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελευθέρων επαγγελματιών μίλησε σήμερα ο πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης  Βερβεσός στον ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά.

« Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι η ακύρωση του φορολογικού τρομοκρατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης» είπε  και πρόσθεσε πως «  όποιοι είναι μη ειλικρινείς φορολογούμενοι και κλέβουν την εφορία θα μπουν στο τεκμήριο να πληρώσουν το κάτι παραπάνω που τους αναλογεί γιατί αυτοί ξέρουν σίγουρα ότι δεν θα υποστούν έλεγχο. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο ενισχύει τη μεγάλη φοροδιαφυγή» .

« Δεν έχω καταλάβει να έχει πάρει κάποιο μήνυμα ο κ. Πρωθυπουργός ή ο κ. υπουργός. Ο νόμος δεν χρειάζεται διορθωτικές παρεμβάσεις, θέλει από την αρχή κατάργηση και αναδιαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση προφανώς δεν κατάλαβε ότι από το 44% των ελεύθερων επαγγελματιών που την ψήφισε την προηγούμενη φορά τώρα την ψήφισε μόνο το 28%. » σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.