Quantcast
ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση κινητής περιουσίας σε περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση κινητής περιουσίας σε περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Νόμιμη  έκρινε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατάσχεση κινητής περιουσίας -τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. – σε περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου προβλέπει ότι κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις –  από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από Φ.Π.Α. –  αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε Τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% των ποσών αυτών.

Το ΣτΕ στην εν λόγω απόφασή του αναφέρει ότι σε φορολογικό έλεγχο που έγινε σε γνωστή εταιρεία πώλησης κοσμημάτων και ωρολογίων της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι κατά διετία 1999 -2001 δεν αποδόθηκε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ.

Ειδικότερα, η εταιρεία εξέδωσε κατά τη διετία αυτή «εικονικές αποδείξεις λιανικής πωλήσεως και εικονικά πιστωτικά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ, που καταχωρίσθηκαν στα τηρούμενα βιβλία της (Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ) και στους λογαριασμούς των εισροών και, ακολούθως, συμψηφίσθηκαν με το φόρο των εκροών, τα τιμολόγια δε αυτά δεν αναγνωρίσθηκαν από τον έλεγχο». Έτσι, αποδόθηκε στην εταιρεία η παράβαση της μη απόδοσης στο Δημόσιο ΦΠΑ.

Μετά απ΄ όλα αυτά επιβλήθηκαν στην εν λόγω εταιρεία και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, απαγορευτικά μέτρα, μεταξύ των άλλων, της συντηρητικής κατάσχεσης όλης της κινητής περιουσίας (τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ.).

Η εταιρεία και τα φυσικά πρόσωπα προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά έχασαν την μάχη και στην συνέχεια άσκησαν στο ΣτΕ αναίρεση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.