“Είναι προφανές ότι όσο ένα lockdown σε μια οικονομία, επεκτείνεται και παραμένει διευρυμένο καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της οικονομίας, τόσο καμία οικονομία παγκοσμίως δεν μπορεί να στηρίξει και να καλύψει όλες τις απώλειες που δημιουργούνται στη συγκεκριμένη περίοδο. Προσπαθούμε να καλύψουμε το μέγιστο δυνατό ποσοστό της απώλειας που έχει συσσωρευτεί αυτόν τον 1,5 χρόνο, έναν χρόνο και κάτι. Βλέποντας και προοπτικά, σίγουρα θα χρειαστεί να στηρίξουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα, άρα περίπου για 1,5 έτος. Μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει ικανοποιητικά. Έχουμε δώσει πόρους ή εκτιμούμε ότι θα δώσουμε, ύψους περίπου 38 δισ. ευρώ αυτή τη διετία και τους έχουμε καλύψει αυτούς τους πόρους μέσα από την πολύ διορατική, ορθολογική και συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων μας. Ταμειακά διαθέσιμα που είναι περίπου στα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης ΝΔ. Άρα, συμπέρασμα, θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε απώλειες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί, αλλά είναι προφανές ότι όσο επεκτείνεται μια υγειονομική κρίση, τόσο η δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των απωλειών περιορίζεται” δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για να επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς απάντησε “δεν έχω επικοινωνήσει με κανέναν επί 13 μήνες. Ως υπουργείο Οικονομικών, ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στο υπουργείο Οικονομικών, δημόσια έχω τοποθετηθεί ότι η οικονομία έπεται της υγείας. Έχω τονίσει και επαναλαμβάνω τις ορθές επιλογές στο υγειονομικό πεδίο, βεβαίως τις προεκτάσεις αυτών πρέπει εμείς να τις αντιμετωπίσουμε ως οικονομικό επιτελείο. Άρα ουδέποτε έχω τοποθετηθεί για το άνοιγμα της οικονομίας χωρίς να γνωρίζω από τους ειδικούς ποιες είναι οι προτεραιότητες. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το χρονικό σημείο ανοίγματος της οικονομίας, αλλά αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως οικονομικό επιτελείο είναι να είμαστε έτοιμοι για να αιματοδοτήσουμε την οικονομία, να την ενισχύσουμε ακόμη και στα δυσμενέστερα σενάρια και αυτό έχουμε πράξει. Γιατί αν ακολουθούσαμε τις ανεύθυνες προτροπές πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν από έναν χρόνο να τα δώσουμε όλα μπροστά, σήμερα δεν θα είχαμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να κάνουμε τη συζήτηση που κάνουμε. Λειτουργούσαμε πάντα με όρους μαραθωνίου, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με αυτούς τους όρους, να έχουμε και δυσμενέστερα σενάρια για τον μήνα Απρίλιο γιατί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως ταμείο της χώρας να καλύψουμε ανάγκες που προκύπτουν. Άρα σας απάντησα ευθέως ότι ουδέποτε έχω επικοινωνήσει ή έχω ασκήσει πίεση σε ότι αφορά το άνοιγμα της οικονομίας. Όμως, άλλο αυτό και άλλο να αποτυπώνεις την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο επεκτείνεται το lockdown, τόσο η δυνατότητα οποιουδήποτε υπουργείου, σε οποιαδήποτε χώρα, να καλύψει το σύνολο των απωλειών περιορίζεται και τόσο το κόστος για την πραγματική οικονομία διευρύνεται”.
“Το έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού”
“Το έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Το χρέος θα είναι υψηλότερο γιατί πρέπει να πάρουμε περίπου 14 δισ. ευρώ μέτρα, ενώ ο προϋπολογισμός έλεγε 7 δισ. ευρώ. Αυτά έχουν κόστος στην πραγματική οικονομία και κόστος στα δημόσια οικονομικά” συμπλήρωσε.
“Κάναμε ένα βασικό σενάριο που είχε γίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως αντιλαμβάνεστε το 2021 το lockdown έχει παραταθεί περισσότερο από το βασικό σενάριο, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη. Άρα αναθεωρούνται προϋπολογισμοί σε όλη την Ευρώπη, γιατί χρειάζεται, απαιτείται στήριξη της πραγματικής οικονομίας πολύ μεγαλύτερη. Το θέμα είναι να κάνεις αναθεώρηση αλλά να είσαι και κοντά στην κοινωνία αν χρειαστεί. Και το αποδεικνύουμε, από τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρα στήριξης προσεγγίζουμε ή και μπορεί να υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ” τόνισε. “Σήμερα είμαστε σε μια δυσμενέστερη κατάσταση από αυτή που εκτιμούσαμε, αλλά ακριβώς επειδή είχαμε και αρνητικά σενάρια, που ήταν ενταγμένα στον προϋπολογισμό, αν δεν με απατά η μνήμη μου στη σελίδα 143 είχαμε και ένα δυσμενέστερο σενάριο αν κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία το 2021. Είχαμε συνεπώς εφόδια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομία, όπως απεδείχθει χθες με τις ανακοινώσεις” υπογράμμισε.
“Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, η αντιπολίτευση επαναλαμβάνεται. Συνεχώς λέει δεν είναι γενναία τα μέτρα. Στο ερώτημα πόσο γενναία θα τα ήθελε, κάποια νούμερα ψέλλιζε στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, τότε είχε έναν σχετικό προσδιορισμό σε ποσά, έκτοτε από το καλοκαίρι και μετά ουδείς τολμά από την αντιπολίτευση και τους έχω προκαλέσει πολλές φορές στη Βουλή να μας πει τον λογαριασμό. Όλοι με ευκολία κάθονται στην κερκίδα και από την κερκίδα λιθοβολούν λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά. Στο γήπεδο όμως δεν έχουν παίξει, ούτε μπορούν να παίξουν. Άρα η απάντηση είναι, αυτές είναι οι δυνατότητες της οικονομίας, εξαντλούμε τις δυνατότητες της οικονομίας, έχοντας το βλέμμα μας στο σήμερα και στο αύριο. Δεν ψαλιδίζουμε, δεν βάζουμε επιπρόσθετους κόφτες, αλλά προσπαθούμε τα μέτρα μας να είναι στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια. Γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε νέα εργαλεία. Αν είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο που έχει μαγαζί στο λιανεμπόριο ή έναν εστιάτορα, προσπαθώ να έρθω στη θέση του και να δω τι θα ήθελε. Θα ήθελε πχ αν έχει κάνει ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων να μην πληρώνει τις δόσεις αυτή την περίοδο. Το κάναμε. Θα ήθελε πχ να μην πληρώνει τους εργαζόμενους που έχει και να τους πληρώνει το κράτος. Θα ήθελε ο ίδιος επιχειρηματιάς να μην πληρώνει ενοίκιο. Το πληρώνει το κράτος” σημείωσε.
Τι είπε για το δώρο Πάσχα
Σχετικά με όσα γράφτηκαν περί μείωσης του δώρου του Πάσχα για περίπου 1.000.000 δικαιούχους απάντησε ότι “δεν το μειώνουμε, διότι πολύ απλά υπολογίζεται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχει πάρει ο εργαζόμενος για όσο διάστημα ήταν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η αποζημίωση που έδωσε το κράτος. Οι εταιρείες υποχρεούνται να καλύψουν το υπόλοιπο. Εμείς καλύπτουμε το κομμάτι που ο εργαζόμενος ουσιαστικά αμειβόταν από το ελληνικό δημόσιο”.
Ακούστε το ηχητικό:
Πηγή: enikos.gr