Δεν έχουμε κλείσει συμφωνία αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς για το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών των πολιτών που έχουν πληγεί οικονομικά από την κρίση της πανδημίας ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο στο ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τα κορονοχρέη είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ” είναι σε εξέλιξη και είναι σε τεχνικό επίπεδο ακόμα παρά το γεγονός ότι εγώ χθες είχα προσωπικές επαφές γιατί βρίσκονται στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών. Την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, προς το τέλος της εβδομάδος”.
Ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν για το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, όσο και οι παράμετροι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε ότι ” η γενική εικόνα είναι εξαιρετική. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, οπότε δεν βλέπω αναταράξεις στην 11η αξιολόγηση της χώρας “.
” Πράγματι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ένα ζήτημα που αφορά την συνολική αντιμετώπιση των χρεών που δημιουργήθηκαν για το πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας μέσα στη περίοδο της πανδημίας . Αυτήν την πρόταση την συζητάμε, δεν έχουμε κλείσει συμφωνία αυτή τη στιγμή και υπάρχουν και τα θέματα του ασφαλιστικού τα οποία επίσης συζητάμε .Απαντήσεις για αυτά τα θέματα θα έχουμε την μεθεπόμενη εβδομάδα “, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ” Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι το εξής: Και στο ένα πεδίο των ρυθμίσεων οφειλών και στο άλλο πεδίου του ασφαλιστικού οι θεσμοί ζήτησαν στοιχεία και αξιολογούν τα στοιχεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και συναρτώνται όπως πάντα “.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά απάντησε τα εξής” Η βούληση μας είναι η άσκηση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί περίπου τον Νοέμβριο και θα ενσωματώσει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο συνολικά τις νέες αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ, να προσθέσουμε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο του 2022 άλλη μία μόνιμη μείωση φόρου κατά 8% στον ΕΝΦΙΑ” .
“Στη λογική της συνολικής αξιολόγησης φορολόγησης ακίνητης περιουσίας βεβαίως περικλείεται” και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε και τόνισε ωστόσο ” αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρα να σας το απαντήσω για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι πρέπει να αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από το 2022 και μετά .Και ο δεύτερος λόγος είναι πολύ νωρίς, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας . Όταν αυτά γίνουν μέσα στη χρονιά… έχουμε αποδείξει έγκαιρα και μεθοδικά ότι κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση “.
Για το μέτρο της επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων
Μεταξύ άλλων μίλησε και για το μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων αλλά και για τον αριθμό αιτήσεων των επιχειρήσεων.
” Έχουμε τα πρώτα στοιχεία εσωτερικά που έχουμε συλλέξει με βάση τις αιτήσεις. Aπό τις επιχειρήσεις που φαίνεται να γίνονται αποδεκτές τελικά για το σχήμα αυτό, περίπου 10 χιλιάδες επιχειρήσεις είναι στην εστίαση και περίπου 3,5 χιλιάδες επιχειρήσεις είναι στα ξενοδοχεία και σε διάφορες κατηγορίες που σχετίζονται με τον τουρισμό .’Άρα θα υπάρξει μια σημαντική βοήθεια μέσω του σχήματος παγίων δαπανών προς αυτές τις επιχειρήσεις. Από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση ήταν πολύ περισσότερες. Έκαναν αίτηση περίπου 74 χιλιάδες. Αποδεκτές θα γίνουν πολύ λιγότερες, εκτιμούμε ότι θα είναι λίγο πάνω 30 χιλιάδες .Από αυτές τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση αρκετές είχαν κέρδος όχι ζημιά , αρκετές δεν είχαν μείωση τζίρου 30% είχαν αύξηση τζίρου”.
Και επεσήμανε ότι ” Υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις, 550 που δεν είναι σε πληττόμενους κλάδους για παράδειγμα κάποια φαρμακεία”.
Για τις μειώσεις φόρων
Σε ερώτηση εάν θα είναι μόνιμη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και εάν θα υπάρξει και κάτι άλλο ως οικονομική ενίσχυση προς τον κλάδο αυτό είπε ” Ήδη έχουμε αναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης, τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ στην εστίαση και σε κάποιους άλλους κλάδους είναι και το τουριστικό πακέτο. Αυτές είναι όλες παρεμβάσεις που η κυβέρνηση μείωσε φόρους χωρίς να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά “.
Ωστόσο επεσήμανε ότι ” Όλες οι μη μόνιμες μειώσεις φόρων θα αξιολογηθούν με βάση το δημοσιονομικό χώρο ώστε να αποκτήσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά . Είναι μεταξύ αυτών που θα αξιολογηθούν στο μέλλον ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μονιμοποιηθούν “.
” Η βούληση μας σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύψει από το 2022 και μετά και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα προκύψει όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα να αξιοποιηθεί, για να μονιμοποιήσουμε αυτές τις πρόσθετες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να προσθέσουμε και άλλες μειώσεις φόρων .Η βασική μας στόχευση είναι ο δημοσιονομικός χώρος κατά κύριο λόγο να κατευθύνεται σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ένα κομμάτι να κατευθύνεται προς το κομμάτι της αύξησης δαπανών , της στοχευμένης αύξησης δαπανών εκεί που υπάρχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η μείωση εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης και ΦΠΑ σε εστίαση – Τι είπε για τα κορονοχρέη
δημοσιεύτηκε:
22:28
, 9 Ιουλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
1 ημέρα πριν
Ρουμανία: Η ΔΕΗ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών...
9 ώρες πριν
Οι πολιτικές εφημερίδες 22/11/2024
10 ώρες πριν