Εντός του Μαΐου θα ανακοινωθούν τα φορολογικά μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και της εστίασης (τα αιτήματα αφορούν σε μείωση ΦΠΑ και προκαταβολής φόρου), τα οποία θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο και μετά, πρόσθεσε, θα υπάρξουν και νέες πολιτικές με μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Επίσης εντός του Μαΐου, θα υπάρξει νομοθέτηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που, μετά από την κυβερνητική απόφαση, εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο. Ο υπουργός είπε (μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ) πως το βάρος αυτό θα μοιραστεί μεταξύ Δημοσίου και ιδιοκτητών και οι σχετικές διευκολύνσεις θα αφορούν στο τρέχον έτος. Όμως, πρόσθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάποια μεταβολή του ΕΝΦΙΑ».
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε διευκολύνσεις για την πληρωμή φέτος του φόρου εισοδήματος από τους πολίτες, λέγοντας πως «στις σκέψεις μας είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε δυνητικά προβλήματα στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Διευκολύνσεις, ναι θα υπάρξουν (σ.σ. σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί ο αριθμός των τριών διμηνιαίων δόσεων)». Αποσαφηνίζοντας ότι εάν η πληρωμή μετατεθεί και το επόμενο έτος, δημοσιονομικά λογίζεται στο τρέχον και προσδιόρισε τις σχετικές ανακοινώσεις «για την κατάλληλη στιγμή». Ενώ, επανέλαβε πως θα υπάρξει και πρόγραμμα ρυθμίσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας και θα συσσωρευτούν μετά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, ο Απρίλιος πήγε καλύτερα από τις, δυσμενείς, λόγω πανδημίας, εκτιμήσεις, ενώ ικανοποιητικά κινείται και το α’ δεκαήμερο του Μαΐου. Δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν από το 7ετές ομόλογο (2 δισ. ευρώ) και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων (1 δισ. ευρώ) και στόχος «είναι να μην ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ (ουσιαστικά «παρκαρισμένα» στον ESM), καθώς τα χρειαζόμαστε στο μέλλον για τις αγορές». Εκτίμησε ότι η ρευστότητα από την ΕΕ θα έρθει το β’ εξάμηνο, ενώ από τον Ιούνιο θα αρχίσει να υλοποιείται (σ.σ. αρχικά με εθνικούς πόρους) το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα υπογραφούν από το διοικητικό συμβούλιο του ESM τα κείμενα για τη δυνατότητα προσφυγής των χωρών σε δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, και, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν έχει ανάγκη» τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που της αναλογούν με βάση το ΑΕΠ. Κατά τον υπουργό, σε περίπτωση προσφυγής (αποκλειστικά για άμεσες ή έμμεσες ανάγκες από την υγειονομική κρίση) θα υπάρχει μεν εποπτεία από τον ESM, αλλά «όχι μνημόνιο όπως το ξέραμε». Επεσήμανε δε, ότι σύμφωνα με την έκθεση του ESM που θα συνοδεύει τα κείμενα των αποφάσεων, το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Ο υπουργός επανέλαβε τα τρία «εργαλεία» που υλοποιούνται για την οριζόντια ενίσχυση των επιχειρήσεων και πρόκειται για:
*Την «επιστρεπτέα προκαταβολή», όπου έχουν υποβληθεί αιτήσεις από περίπου 27.000 επιχειρήσεις και την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή
*Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, στο οποίο έως χθες εγκρίθηκαν τραπεζικά δάνεια ύψους περίπου 87 εκατ. ευρώ
*Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 2 δισ. ευρώ που με μόχλευση θα ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός έκανε λόγο για βαθιά ύφεση εφέτος (εκτίμησε ότι με τα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ θα κυμανθεί από 5% έως 8%), που όμως «θα είναι παροδική και το 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη».
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «δεν συζητάμε και δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια».