Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ

Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα αυτή τη στιγμή ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Όπως είπε ο υπουργός σχετικά με το θέμα μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα, «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Απαιτείται σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα. Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ» .

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν μπορεί κάποια στιγμή να μειωθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα.
Ο υπουργός απέφυγε να δώσει μια απάντηση. Όπως είπε, «γενικώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό αποδεδειγμένα πλέον. Επί 2, 5 χρόνια προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμασταν και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Υπάρχουν πράγματι μια σειρά από μέτρα που θα θέλαμε να δούμε για να μειώσουμε φόρους περαιτέρω στο μέλλον.
Σας θυμίζω όμως ότι έχουμε και κάποιες ανοιχτές εκκρεμότητες ακόμα. Έχουμε κάποιες μειώσεις φόρων που εξαντλούνται το 2022 και θα πρέπει να δούμε πώς θα μονιμοποιηθούν. Σας θυμίζω μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα που ήταν το 2021 και ισχύουν και το 2022. Άρα θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για τη μονιμοποίηση αυτών των παρεμβάσεων αλλά και για πιθανές άλλες πρόσθετες μειώσεις φόρων που θα μπορούσαν να ήταν και άμεσοι φόροι και έμμεσοι φόρο ».

Επίσης μίλησε και για τον προϋπολογισμό της χώρας. Όπως είπε ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.

Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022


Τέλος προανήγγειλε έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».


Exit mobile version