Σταϊκούρας: Αρνούνται άρση τραπεζικού απορρήτου 22.000 δανειολήπτες α’ κατοικίας – Τι είπε για τον νέο πτωχευτικό

Για τα κόκκινα δάνεια μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή και ανέφερε τα εξής: “υπάρχει μια περίμετρος 131.808 πολιτών που θα μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν μπει 65.393, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες δεν έχει κάνει καν χρήση. Παράλληλα 22.000 από όσους μπήκαν στην πλατφόρμα αρνούνται να δώσουν έγκριση για την άρση του απορρήτου τους. Επίσης το ένα τρίτο δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που έχει πάρει το δάνειο, ενώ υπάρχουν και ένα τρίτο που δεν έχει τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Ουσιαστικά μέχρι τώρα περίπου 2.000 προχώρησαν τη διαδικασία και αξιολογούνται για να μπουν στο νέο καθεστώς, που θα τεθεί σε ισχύ”.



Όπως είπε ο ίδιος, «θα υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρηματίες και προβλέψεις για ευάλωτα νοικοκυριά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “ Επιδιώκουμε να δώσουμε ευκαιρία για νέα αρχή. Να σταματήσει το σύστημα να δέχεται κοινωνικές ανισότητες και να θέσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προ των ευθυνών τους. Να θεραπεύσουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα . Πάνω σε αυτές τις ράγες κινούμαστε και θα κινηθούμε τους επόμενους 3 μήνες».

Για τη ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση τολμά και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική οικονομία οι «πληγές» της ΕΑΒ, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΛΑΡΚΟ και της ΕΛΒΟ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για 4 δύσκολες υποθέσεις, που δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί, και οι οποίες έχουν συσσωρευμένα χρέη άνω των 2,5 δισ. ευρώ, “όσο ένας ΕΝΦΙΑ”, είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για τις εταιρείες αυτές, και ειδικότερα για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία στο ως άνω νομοσχέδιο.

Ακόμα και εάν διαγράφονταν ως δια μαγείας, οι συσσωρευμένες ζημιές της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία λειτουργεί κάθε μήνα με ζημιά, είπε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τις ρυθμίσεις της τροπολογίας: Εμείς επιδιώκουμε τη διατήρηση της δραστηριότητας της και ανάληψη της από ιδιώτη επενδυτή, είπε ο υπουργός. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της εταιρείας προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η ρύθμισή μας αποτρέπει το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ενώ η εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή δεν σημαίνει διακοπή λειτουργίας, ούτε επιφέρει λύση συμβάσεων, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η ΛΑΡΚΟ επιχορηγείται με 35 εκατ. ευρώ για να πληρωθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η προμήθεια καυσίμων και πρώτων υλών καθώς και οι αμοιβές εργολάβων και προσωπικού. Για την υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή να μειώσει το μισθολογικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 25%, είπε ότι δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να σηκώσουν όλο το βάρος τη διάσωσης.

Για τα ραδιοφάρμακα

Ο κ., Σταϊκούρας στάθηκε επίσης σε άλλη τροπολογία του νομοσχεδίου με την οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών σε δυσίατα νοσήματα. Αποδεικνύεται πως με την έκτακτη ενίσχυση στο κοινωνικό μέρισμα και τη μείωση του ΦΠΑ, «ότι είμαστε και θα παραμείνουμε σταθερά δίπλα στους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version