Σταθάκης: Τέλος του έτους ή αρχές 2016 η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Την ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κατακερματισμένων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων και την ίδρυση  Αναπτυξιακής Τράπεζας στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2016, με στόχο  να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και μεταξύ άλλων μελετά την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας με έμφαση στις ανάγκες της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στόχος, όπως λέει, είναι η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κατακερματισμένων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων σε μια οντότητα ώστε να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η σύσταση νέων sub-funds για τη χρηματοδότηση τομέων με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η έρευνα.

Η ακριβής δομή της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και βεβαίως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Σταθάκης ενημερώνει ότι παράλληλα εξετάζεται η ενδεχόμενη αξιοποίηση της δομής των συνεταιριστικών τραπεζών, όπως και η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ και η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εκτιμάται ότι η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση θεσμό, δεν προβλέπεται να υπαχθεί το ελληνικό επενδυτικό ταμείο (Institution for Growth-Greek SME Finance SA), το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά ως προς το νέο θεσμό.

 

                                 Μείωση 64% των επενδύσεων από το 2007 έως το 2014

 

Όπως εξάλλου τονίζει ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει προβεί σε επαφές και ενέργειες με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες από το 2007 έως το 2014 συρρικνώθηκαν κατά 64%. Ενδεικτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι επαφές με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου Juncker της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύναψη «Συμφωνίας Έδρας» με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία ενεργοποιεί την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στην χώρα, με ετήσια χρηματοδότηση 500 εκατομμύρια ευρώ και ορίζοντα μέχρι το 2020.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version