Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες, είπε απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Σταθάκης «φαντάζει παράδοξη η κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως η εξέλιξη από το 2010 έως το 2014 δείχνει, ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά έφτασαν από το 10% το 2010 στο 39,9% το 2015.
Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε, ότι “οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν αύριο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι”.
Ο κ. Σταθάκης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι “απομειώνει δραστικά τα πλεονάσματα, αναδιαρθρώνει το βραχυχρόνιο χρέος των 50 δισ. ευρώ και το μετατρέπει σε μακροχρόνιο και ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Οριοθετεί επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο τραπεζικό σύστημα”.
Σε ότι αφορά τα capital controls και τις ζημιές που προέκυψαν για τις τράπεζες, είπε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης και ότι “θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε πιεσθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με συγκεκριμένες αποφάσεις”.
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση εξομάλυνε με ικανότατο τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας και η ομαλή λειτουργία είναι αυτή που οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης από αυτά που είχαν προβλεφθεί.