Σε ύψη-ρεκόρ εκτινάχθηκε φέτος ο αριθμός των πλούσιων, ισχυρών και αυτοδημιούργητων γυναικών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού περιοδικού Forbes οι επιχειρηματίες γένους θηλυκού που «έχτισαν» τις εταιρείες και τον πλούτο τους κυριολεκτικά από το μηδέν αυξήθηκαν σε 56 και είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά στη διάσημη λίστα με τους Κροίσους του πλανήτη.
Οι 29 «ισχυρές κυρίες» με 10ψήφιο τραπεζικό λογαριασμό έκαστη προέρχονται από την Ασία, ενώ 17 είναι Αμερικανίδες. Συνολικά το 67% προέρχεται από τις δυο αυτές ηπείρους.
Η Ασία μάλιστα ανακηρύσσεται για ακόμη ένα έτος ως η πιο φιλόξενη περιοχή για γυναίκες επιχειρηματίες. Είναι ενδεικτικό πως από τις 15 νεοεισερχόμενες στη λίστα, οι 13 κατάγονται από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ ή την Ιαπωνία.
Η πρώτη
Στην κορυφή της πυραμίδας με 7,4 δισ. δολάρια, για δεύτερη συνεχή χρονιά και έβδομη φορά από το 2010 με εξαίρεση μόνο το 2015, βρίσκεται η Ζου Κουνφέι από το Χονγκ Κονγκ που ξεκίνησε δουλεύοντας 18 ώρες την ημέρα σε εργοστάσιο και κατέληξε να έχει πελάτες της την Apple και τη Samsung. Η 47χρονη αυτοδημιούργητη Κουνφέι αν και γεννήθηκε σε ένα φτωχό χωριό της κεντρικής Κίνας ίδρυσε την Lens Technology την οποία κατάφερε να μετατρέψει σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές γυαλιού που χρησιμοποιείται σε οθόνες υπολογιστών, τάμπλετ και έξυπνων τηλεφώνων, περιλαμβανομένων του Apple iPhone και του Galaxy της Samsung.
Τα εργοστάσιά της παράγουν ετησίως πάνω από ένα δισεκατομμύριο οθόνες, καθεμιά τους κατασκευασμένη με ακρίβεια κλάσματος του χιλιοστού.
Την Κουνφέι ακολουθούν με 6 δισ. δολάρια η Αμερικανίδα «βασίλισσα» της πίτσας και ιδιοκτήτρια ομάδων χόκεϊ επί πάγου Μάριαν Ίλιτς) και με 5,6 δισ. δολάρια η 76χρονη Κινέζα μεγιστάνας του real estate Τσαν Λάιβα.
Μαζί με αυτές τις τρεις οι υπόλοιπες 53 επιχειρηματίες έσπασαν το 2017 ένα ακόμη ρεκόρ. Ο πλούτος τους αυξήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα κατά 2,7% στα 129 δισ. δολάρια έναντι 2,3% πέρυσι (96,9 δισ. δολάρια). Και παρότι αποτελούν ακόμη ένα μικρό κομμάτι στην πίτα των δισεκατομμυριούχων, αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα: πριν πέντε χρόνια αντιστοιχούσαν μόλις στο 1,8% των Κροίσων, ήταν δηλαδή οι μισές απ’ ό,τι σήμερα!
Συγκεντρωτικά -όπως προκύπτει από τη φετινή λίστα του Forbes- ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανά την υφήλιο… καλπάζει. Το τελευταίο 12μηνο αυξήθηκαν κατά 13% κι έτσι σήμερα ανέρχονται σε 2.043 άτομα (ρεκόρ 31 ετών) που διακρατούν περιουσία ύψους 7,67 τρισ. δολαρίων (+18% σε ετήσια βάση)! Πρόκειται για μια ιστορική συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων που από το 2009 είδαν τις περιουσίες τους να εκτινάσσονται κατά 157%. Στο ίδιο διάστημα ωστόσο οι αυτοδημιούργητες είχαν καλύτερες αποδόσεις κι έγιναν πλουσιότερες κατά 170%.
Στη λίστα του Forbes υπάρχουν συνολικά 227 γυναίκες που στην πλειονότητά τους κληρονόμησαν τον πλούτο τους, έναντι 202 το 2016. Αντιπροσωπεύουν το 11% μιας κλειστής ομάδας που παραμένει ανδροκρατούμενη κι έχουν στα σεντούκια τους 852,8 δισ. δολάρια.
94η «χρυσή» κροίσος
Για δεύτερη χρονιά πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη είναι η Λιλιάν Μπετανκούρ με 39,5 δισ. δολάρια. Η 94χρονη «χρυσή» κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal γλίστρησε ωστόσο τρία σκαλοπάτια και βρίσκεται στην 14η θέση του καταλόγου παρότι έγινε το τελευταίο 12μηνο πλουσιότερη κατά 3,4 δισ. δολάρια! Η Μπετανκούρ, που πάσχει από αλτσχάιμερ, κατέχει το ένα τρίτο της επιχείρησης μαζί με τα παιδιά της.
Ακολουθεί με 33,8 δισ. δολάρια η Άλις Ουόλτον που κέρδισε 1,5 δισ. και κατοχύρωσε την 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η μοναχοκόρη του ιδρυτή της αλυσίδας λιανικής Σαμ Ουόλτον δεν έχει λάβει ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά παραμένει η πλουσιότερη γυναίκα στην Αμερική, καθώς είναι εκ των μεγαλύτερων μετόχων και λαμβάνει πλουσιοπάροχα μερίσματα.
Στον κατάλογο υπάρχουν τρεις ακόμη γυναίκες από την οικογένεια Ουόλτον που κατέχουν σωρευτικά 49,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη νύφη της Άλις, την Κρίστι (χήρα του αδερφού της Τζον) και τις ξαδέρφες της Αν Ουόλτερ Κρόνκε και Νάνσι Ουόλτον Λόρι.
«Τοπ 10»
Στο «τοπ 10» περιλαμβάνεται μια ομάδα κληρονόμων που πλούτισε από μεγάλες και αγαπημένες μάρκες. Ανάμεσά τους με 27 δισ. δολάρια η Ζακλίν Μαρς, ο παππούς της οποίας ίδρυσε το 1911 μέσα στην ίδια του την κουζίνα την γνωστή σοκολατοβιομηχανία Mars.
Τέταρτη γυναίκα στη λίστα του Forbes και 29η μεταξύ και των δύο φύλων είναι η Μαρία Φράνκα Φισόλο με την περιουσία της να αγγίζει τα 26,2 δισ. δολάρια. Η 99χρονη Ιταλίδα είναι η χήρα του Μισέλ Φερέρο, του ανθρώπου που έχτισε την ομώνυμη αυτοκρατορία. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Ρόκφελερ (που έφυγε την πεερασμένη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών), είναι και η γηραιότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.
Το 1962 παντρεύτηκε τον Μισέλ Φερέρο και η σοκολατοβιομηχανία δεν έφυγε ποτέ από τα χέρια τους. Την διοίκηση της αυτοκρατορίας τους ανέλαβαν το 1987 οι γιοι τους, Τζιοβάνι και Πιέτρο. Ο Πιέτρο έφυγε από τη ζωή το 2011, ενώ ο Τζιοβάνι βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο «τιμόνι» της οικογενειακής επιχείρησης.
«Νούμερο 5» είναι η Γερμανίδα Σούζαν Κλάτεν, εδώ και χρόνια η πιο πλούσια γυναίκα της πιο ευημερούσας οικονομίας της Ευρώπης. Με περιουσία που αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια, η 54χρονη Κλάτεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την οικογενειακή ιστορία της και τη στενή σχέση της με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά της στην άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας, τη χημική.
Σε απόσταση αναπνοής με επίσης 20 δισ. δολάρια ακολουθεί η χήρα του Στιβ Τζομπς Λορίν Πάουελ Τζομπς, η οποία γιατί συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων με την απόδοση των μετοχών της Disney και της Apple να τις αποφέρουν αρκετά κέρδη για να συνεχίσει να επενδύει.
Η γυναίκα που είχε την καλύτερη χρονιά είναι η Αυστραλέζα Τζίνα Ράινχαρτ. Τα σιδηρομεταλλεύματα την έκαναν πλουσιότερη κατά 6,2 δισ. δολάρια με τον τραπεζικό της λογαριασμό να «φουσκώνει» στα 15 δισ. δολάρια, καθιστώντας την «βασίλισσα» στη χώρα των καγκουρό!
Σκαρφάλωσε μάλιστα στην 69η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 127η πριν ένα χρόνο. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που προηγούνται στη λίστα η Ράινχαρτ μπορεί να καυχηθεί ότι «ανάστησε» μια αυτοκρατορία, καθώς όταν ανέλαβε τα ηνία της έπνεε τα λοίσθια…
Όπως η Ράινχαρτ έτσι και η Αμπιγκέιλ Τζόνσον που ακολουθεί με 14,4 δισ. δολάρια έβαλε ένα λιθαράκι στην αναστήλωση της οικογενειακής επιχείρησης Fidelity Investments.
Χαλκός… χρυσάφι
Η χήρα του Χιλιανού δισεκατομμυριούχου Αντρόνικο Λούκσιτς, οποίος είχε τον έλεγχο της έβδομης μεγαλύτερης εταιρείας που παράγει χαλκό στον κόσμο, κατέχει την 7η θέση με 13,7 δισ. δολάρια. Όταν πέθανε ο άντρας της από καρκίνο το 2005, η Ίρις Φοντμπόνα άφησε την επιχείρηση στη σύζυγο και τους τρεις γιους του, από τους οποίους ο ένας έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο το 2013.
Η δεκάδα συμπληρώνεται με την παρουσία της Μπεάτε Χέιστερ (13,6 δισ. δολάρια), χήρα του Καρλ Άλμπρεχτ που απεβίωσε το 2014 και ήταν ένας εκ των ιδρυτών της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής και προϊόντων διατροφής Aldi, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ένας από «τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματίες της μεταπολεμικής εποχής» στη Γερμανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν τις περισσότερες δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, 74 συνολικά, ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Κίνα με 28 και 23 αντίστοιχα.
Πηγή: Ημερησία