Στα «χαρτιά» τα μέτρα για τους φοροφυγάδες

Δύο μείζονος σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΤΑΧΙS και η κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.


Συγκεκριμένα:

1) Το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα μπορούσε να είχε νομοθετηθεί από τις αρχές του 2016, καθώς η τροπολογία για την ενεργοποίησή του ήταν έτοιμη από τα τέλη του 2015. Ωστόσο, η προσπάθεια για την προώθηση της συγκεκριμένης διάταξης στη Βουλή συνάντησε «αντιδράσεις» και «μεγάλες αντιστάσεις» από υπηρεσιακά στελέχη της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) οι οποίες φαίνεται, τελικά, ότι βρήκαν … απήχηση και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η διάταξη, όπως είχε διαμορφωθεί τότε, δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Τελικά, κατατέθηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2016 μια άλλη, σημαντικά τροποποιημένη και λακωνικά διατυπωμένη, διάταξη η οποία, ωστόσο, ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές αποφάσεις. Εξαιτίας της μη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, το κράτος χάνει τη δυνατότητα να πατάξει αποτελεσματικά τα φαινόμενα της μη έκδοσης αποδείξεων, της έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές-μαϊμού και της χρησιμοποίησης πλαστών – εικονικών τιμολογίων, μέσω της διενέργειας μεγάλου αριθμού ηλεκτρονικών ελέγχων εξ’ αποστάσεως και με αξιόπιστα αποτελέσματα. Αντί αυτής της σύγχρονης και αποτελεσματικής οδού, που θα οδηγούσε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το φαινόμενο της μη έκδοση αποδείξεων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιμένει στην …. προϊστορική τακτική των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων για τη μη έκδοση αποδείξεων, η οποία:

α) δεν αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία, αφού ο αριθμός των ελεγκτών που ασχολούνται με τους ελέγχους αυτούς δεν επαρκεί για να καλύψει παρά ελάχιστες επιχειρήσεις το χρόνο.

β) αφήνει εκτεθειμένους πολλούς ελεγκτές στην άσκηση σωματικής βίας από μη συμμορφούμενους ελεγχόμενους με αποτέλεσμα συχνά να κινδυνεύει ακόμη και η σωματική υγεία των ελεγκτών

γ) επιτρέπει τις συναλλαγές “κάτω από το τραπέζι” μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.

Την ίδια ώρα, τα μέχρι στιγμής ληφθέντα μέτρα για την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές δεν μπορούν να συμβάλλουν από μόνα τους στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παραβατικών συμπεριφορών. Επιπλέον, διατηρούνται ακόμη σε ισχύ διατάξεις αναχρονιστικές, που επιτρέπουν σε κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών με μεγάλη ροπή στη φοροδιαφυγή να εκδίδουν χειρόγραφες αθεώρητες αποδείξεις και χειρόγραφα αθεώρητα τιμολόγια, τα στοιχεία των οποίων είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν άμεσα.

2) Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται – επίσης με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. – η υλοποίηση και μιας άλλης πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης, η οποία αφορά στην δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Από το 2015 μέχρι σήμερα το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου αυτού έχει τροποποιηθεί τέσσερις φορές και η ημερομηνία ολοκλήρωσής του έχει μεταφερθεί συνολικά 21 μήνες αργότερα από αυτήν που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, όπως είχε αποτυπωθεί στο κείμενο του Οικονομικού Προγράμματος, το οποίο ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή τον Αύγουστο του 2015, καθώς επίσης και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων του έτους 2015 που είχε καταρτίσει η τότε Γ.Γ.Δ.Ε.

Bάσει των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ελληνική κυβέρνηση έναντι των Θεσμών, έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία δημιουργίας μιας τεράστιας βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνταν αναλυτικά περιγραφικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα, τα κινητά και άυλα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων της χώρας. Σ’ αυτή τη βάση δεδομένων θα συγκεντρώνονταν στοιχεία για τις κατοικίες, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα μετρητά, τις καταθέσεις, τις πλάκες χρυσού, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τις συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, τα εταιρικά μερίδια, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και τα … άλογα ιπποδρόμου που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Η εκτέλεση του φιλόδοξου αυτού έργου, που έχει ονομαστεί «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» (e-περιουσιολόγιο) θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2016, όπως αναφέρεται στη σελίδα 52 του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων της τότε λειτουργούσας Γ.Γ.Δ.Ε.

Εν τέλει, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αναθεωρήθηκε πολλές φορές. Όπως προκύπτει δε από τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 68 του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων της Α.Α.Δ.Ε. για το 2017, η υλοποίηση του πλήρους «e-περιουσιολογίου» έχει μετατεθεί πλέον για το τέλος Μαρτίου του 2019!

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Exit mobile version