Επταπλασιάσθηκε το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα στα χρόνια της ύφεσης, καθώς από 3% της εγχώριας αγοράς το 2009 έφθασε το 2015 να αποτελεί το 19,8% των εγχώριων πωλήσεων. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων προκάλεσε την απώλεια εσόδων 637 εκατ., ευρώ το 2015 για το ελληνικό Δημόσιο από 670 εκατ. ευρώ το 2014. Σε σχέση με το 2014, την παρελθούσα χρήση παρατηρήθηκε μία μείωση 3,89% στο λαθρεμπόριο καπνού που αποδίδεται: α) στη μη επιβολή νέων φόρων, β) στους αυξημένους ελέγχους Λιμενικού Σώματος και ΣΔΟΕ και γ) στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα παράνομα τσιγάρα.
Στην ετήσια πανευρωπαϊκή έρευνα της KPMG για το λαθρεμπόριο καπνού και το 2015 η Ελλάδα συνέχισε να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων.
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2015, τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων αποτελούν τα «illicit whites» (6 στα 10), ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση «illicit whites» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Να διευκρινίσουμε ότι τα «illicit whites» (παράνομα λευκά) είναι τσιγάρα, τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την KPMG, 53 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης, μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με το 10,4% που ήταν το 2014. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογουμένους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους.
Τα «illicit whites» τσιγάρα συνεχίζουν να κατακλύζουν την Ε.Ε., με παρουσία και στις 28 χώρες-μέλη της. Σύμφωνα με την KPMG, τα «illicit whites» αντιστοιχούν στο 35,4% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2015 ή σε 18,8 δισ. τσιγάρα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.
Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα που ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης έχουν τόσο ανάγκη, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα, ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα.
Στην Ελλάδα, οι τέσσερις εταιρείες καπνικών προϊόντων, Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Imperial Tobacco, και Japan Tobacco International, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία «Εκστρατεία», συντονίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειές τους για τη συμβολή στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στη χώρα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας, πάντα σε συνεργασία με τις Αρχές, είναι η αξιοποίηση της διεθνούς τεχνογνωσίας των τεσσάρων εταιρειών, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.
Μεταξύ των δράσεων της «Εκστρατείας», περιλαμβάνονται η παροχή τεχνικής εκπαίδευσης στις διωκτικές Αρχές, η υποστήριξή τους με υλικοτεχνική υποδομή, η παροχή τεχνογνωσίας και πληροφοριών, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού και τις συνέπειές του.
Σημειώνεται, ότι η KPMG εκπονεί αυτή τη μελέτη κάθε χρόνο από το 2006. Από το 2013, η μελέτη εκπονείται για λογαριασμό και των τεσσάρων μεγάλων καπνοβιομηχανιών.