Στους λόγους για τους οποίους δεν εντάσσονται τα ημιτελή ακίνητα στο πρόγραμμα “Σπίτι μου” μέσω του οποίου χορηγούνται χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε πολίτες ηλικίας 25 ετών έως και 39 ετών αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1. Μέσω αυτού του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα να πάρουν δάνειο οι νέοι για την αγορά κατοικίας που δεν μπορούν να το πάρουν από μόνοι ή δεν έχουν πολλά χρήματα για να το κάνουν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
«Επιλέγουμε σπίτια που είναι έτοιμα να βγουν στην αγορά και εάν αυτά θέλουν μια ανακαίνιση ενδεχομένως να μπορούν να την κάνουν οι συμμετέχοντες του προγράμματος. Μέσω αυτού του προγράμματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν σπίτι που να μπορούν να μπουν την επόμενη ημέρα. Δηλαδή εάν είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα και να σου πάρει 2 με 3 χρόνια για να τελειώσει, τότε δεν θα φέρει και το άμεσο αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε» συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:
Σπίτι μου: Πόσες αιτήσεις ξεμπλοκάρουν
Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις αναμένεται να ξεμπλοκάρουν άμεσα για φθηνά στεγαστικά δάνεια σε πολίτες ηλικίας 25-39 ετών, καθώς πλέον είναι διαθέσιμα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, 375 εκατ. ευρώ από τη ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου». Συνεπώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν εγκριθεί συνολικά 8.000 στεγαστικά δάνεια, με πολύ χαμηλό επιτόκιο ή ακόμη και άτοκα σε αντίστοιχες οικογένειες.
Ύστερα από την ψήφιση και τη δημοσιοποίηση του σχετικού νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ΦΕΚ, η διοίκηση της ΔΥΠΑ «έτρεξε» τις αναγκαίες διαδικασίες, ώστε εντός των επόμενων ημερών να προστεθούν στα ήδη 5.000 εγκεκριμένα δάνεια, άλλα 3.000 τα οποία είχαν «παγώσει» από τις τράπεζες, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.
«Όπως είχαμε δεσμευθεί, με τον πρώτο νόμο της νέας αυτής περιόδου διακυβέρνησης προχωρήσαμε στον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, καθώς ο πρώτος προϋπολογισμός εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα. Έτσι, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες να μπορέσουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή». Και πρόσθεσε πως με τον πρόσφατο νόμο υπήρξαν και κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε τεχνικής φύσης θέματα, που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις διαδικασίες.
Τα τελευταία στοιχεία
Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 39.000 αιτήσεις από ενδιαφερομένους, σε όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες. Έχουν αξιολογηθεί σχεδόν οι 34.000 και συνολικά έχουν εγκριθεί 5.000 δάνεια, ενώ άλλα 3.000 αναμένεται να εγκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις τράπεζες, καθώς η επιλογή γίνεται με σειρά προτεραιότητας, με δεδομένη και τη σημαντικά υψηλή ζήτηση για το πρόγραμμα. Βάσει δε του πρόσφατου νόμου, ισχύουν τρεις νέες, ευνοϊκότερες για τους δικαιούχους προϋποθέσεις για τη λήψη του δανείου.
Αναλυτικά, στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το ωφελούμενο νοικοκυριό, ήτοι 10.000 ευρώ, θα περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εάν το εισόδημά του ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο νόμος ορίζει και ανώτατο ετήσιο εισόδημα στις 16.000 ευρώ, πραγματικό ή τεκμαρτό, σε περίπτωση άγαμου, το οποίο αυξάνεται έως και τις 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Παράλληλα, με τις διατάξεις του νέου νόμου προβλέφθηκε ότι στην παλαιότητα του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν πολλοί δικαιούχοι που έμειναν εκτός, εξαιτίας της αρχικής πρόβλεψης.
Τέλος, ενώ παραμένει ως πρόβλεψη ότι η αξία του ακινήτου όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με τον πρόσφατο νόμο ορίστηκε ότι στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρούνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα, ενώ το ακίνητο που αποκτάται πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής.
Τα δάνεια που μπορούν να πάρουν οι νέοι είναι έως 150.000 ευρώ και καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα δάνεια έχουν κατά μέσον όρο ύψος 106.000 ευρώ. Η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου, ενώ η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι τα 30 έτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το 60% των αιτούντων είναι έγγαμοι, ενώ οι τρίτεκνοι και άνω, για τους οποίους το δάνειο είναι άτοκο, έχουν υποβάλει το 10% των συνολικών αιτήσεων. Το 84% των αιτημάτων έγινε από μισθωτούς, και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση. Σχεδόν μία στις δύο αιτήσεις (48,6%) προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 35-40 ετών και ακολουθεί η 30-35 ετών (το 28,5% των αιτήσεων).