Σπίτι Μου ΙΙ: Δείτε πόσοι δεν βρίσκουν ακίνητο να αγοράσουν μέσω του προγράμματος

Σπίτι μου 2

Δεν έχει βρει το ακίνητο που θέλει να αγοράσει μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ»  ένας στους 10 υποψήφιους δικαιούχους.

Αυτά δείχνουν τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην τράπεζα για την ένταξη στο πρόγραμμα. Επίσης οι δικαιούχοι του προγράμματος δηλώνουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” πως έχουν βρει ακίνητο που δεν ξεπερνάει τις 1.000 σε σύνολο 10.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες.

Πρόκειται για ένα μέρος μόνον όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέσω της υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα του gov.gr, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 70.000. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι εκδήλωσαν ή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί. Για τον λόγο αυτό ελέγχονται ως προς την επιλεξιμότητά τους. Προκειμένου όμως να πάνε στην τράπεζα και να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν πάρει τη βεβαίωση επιλεξιμότητας.

Δραματικά πιο λίγοι –μεταξύ των 1.000 που δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει το ακίνητο– είναι αυτοί που έχουν βρει ακίνητο με ηλεκτρονική ταυτότητα, και οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν ξεπερνούν τους 50. Η ύπαρξη ακινήτου που διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα, είναι όπως σημειώνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο ενημερωτικό σημείωμα που έχει δημοσιεύσει, σημαντικό βήμα, «καθώς στην πορεία θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο από τον τεχνικό και νομικό έλεγχο που θα ακολουθήσει η τράπεζα και επιπλέον θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας». Με δεδομένο ότι στο σύνολο των 6,4 εκατ. που είναι οι κατοικίες σε όλη τη χώρα, αυτές που έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα εκτιμάται ότι είναι μόλις 1,1 εκατ., η ανεύρεση ακινήτου που να εμπίπτει στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, δηλαδή να είναι παλαιότητας έως το 2007, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμη πιο χρονοβόρος.

 Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον αναλυτικό οδηγό που έχει δημοσιεύσει το αρμόδιο υπουργείο, η διαδικασία είναι η εξής:

Πρώτο βήμα είναι η υποβολή της αίτησης στην τράπεζα της επιλογής του ενδιαφερομένου, όπου και προσκομίζει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά είναι και η έκδοση βεβαίωσης επιλεξιμότητας από το gov.gr που αντλείται στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr που είναι διαθέσιμη από τις 15 Ιανουαρίου, ο ενδιαφερόμενος συνδέεται καταχωρίζοντας τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxisnet. Με την είσοδο στο σύστημα, αυτομάτως αντλούνται τα στοιχεία του μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει από το σύστημα έναν αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης και μαθαίνει μερικές ημέρες αργότερα το αποτέλεσμα του ελέγχου. Αν κριθεί επιλέξιμος από το σύστημα, εκτυπώνει και προσκομίζει τη βεβαίωση στην τράπεζα. Ο αιτών μπορεί επίσης να προσκομίσει για αρχή στην τράπεζα τα δικαιολογητικά και μόλις εκδοθεί η βεβαίωση επιλεξιμότητας, να την προσκομίσει ξεχωριστά.

Όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο, το γεγονός ότι η πλατφόρμα του gov.gr καταχωρίζει ένα πρόσωπο ως επιλέξιμο, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι και αποδεκτό στο πρόγραμμα. Η αξιολόγηση της τελικής επιλεξιμότητας διενεργείται από την τράπεζα και θα γίνει με βάση την πιστοληπτική εικόνα του υποψήφιου δανειολήπτη. Μετά την επιλογή του ακινήτου από τον αιτούντα, η τράπεζα έχει προθεσμία 30 ημερών από την προσκόμιση των δικαιολογητικών για να ελέγξει την πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του αποκτώμενου ακινήτου.

Μετά τη θετική απάντηση της ΕΑΤ, η τράπεζα οφείλει να ενημερώσει τον δικαιούχο για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα. Η έγκριση υπαγωγής ισχύει για 90 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα. Μέσα σε αυτό το διάστημα η τράπεζα διενεργεί νομικό και τεχνικό έλεγχο επί του ακινήτου και εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί επιτυχώς, ενημερώνεται ο δικαιούχος να προβεί στη σύναψη του οριστικού συμβολαίου αγοράς του ακινήτου. Μετά τη σύναψη του οριστικού συμβολαίου αγοράς, η τράπεζα προχωράει στη σύναψη της σύμβασης δανεισμού τελικού αποδέκτη.

Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι θα εξετάζουν τις αιτήσεις χωρίς να χρεώνουν έξοδα φακέλου, ενώ δωρεάν θα γίνεται και ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που αναμένουν, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα με εξειδικευμένο προσωπικό για την καθοδήγηση των αιτούντων – η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται κοντά στο 2,2% έως 2,4% ανάλογα με την τράπεζα – χθες η Alpha Bank ανακοίνωσε προνομιακό επιτόκιο για το έντοκο μέρος του δανείου στο euribor 3μήνου +1,5% και τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης χωρίς εξασφάλιση έως του ποσού των 30.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική ανάγκη του δανειολήπτη.

 

 

Exit mobile version