Quantcast
Σπίτι μου 2: Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος-Τι ανακοίνωσε ο Παπαθανάσης - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου 2: Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος-Τι ανακοίνωσε ο Παπαθανάσης

δημοσιεύτηκε:

Το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα.

Το «Σπίτι μου» ΙΙ είναι ένα νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε πως αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ. «Το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ είναι τραπεζικά κεφάλαια» πρόσθεσε.

Επίσης ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

  • αυτό διευκολύνει την αγορά της πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης
  • απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 ετών έως 50 ετών και εδώ υπάρχουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια:

«-Για τους άγαμους το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 20.000 ευρώ. 

-Για τα ζευγάρια το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 28.000 ευρώ. Και συν 4.000 ευρώ είναι για κάθε παιδί.

-Για μονογονεϊκή οικογένεια το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 31.000 ευρώ. Και συν 5.000 ευρώ είναι για επιπλέον κάθε παιδί πλην του πρώτου παιδιού  »

Και συνέχισε λέγοντας πως το πρόγραμμα αυτό αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ τα οποία έχουν εμβαδόν έως 150 τ.μ  και είναι κατασκευής έως του 2007  »

Για τα δάνεια

Επίσης μίλησε εκτενώς για το σκέλος των δανείων. « Το  ανώτατο ποσό ορίου του δανείου θα είναι στα 190.000 ευρώ  ή στο 90% του συμβολαίου. Και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 3 έτη έως 30 έτη » είπε.

Ενώ όσον αφορά στον τρόπο που θα χορηγηθεί το δάνειο στους συμμετέχοντες του προγράμματος είπε πως  « το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζιλό μεν αλλά θα προκύψει κατόπιν μιας  διαδικασίας που θα “τρέξει” η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα »  Διευκρίνισε δε πως αυτό  δεν ισχύει για τους τρίτεκνους ή για τους πολύτεκνους. « Το 75% του επιτοκίου για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους θα είναι μηδενικό επιτόκιο όπου θα το καλύπτουμε εμείς από το Εθνικό σκέλος. Το 25% θα είναι το έντοκο τραπεζικό δάνειο» τόνισε.

Επίσης  ο κ. Παθανάσης ανέφερε πως το επιτόκιο του προγράμματος θα είναι μεσοσταθμικά κάτω του 2% και πως αυτό θα τρέξει τον Ιανουάριο του 2025. Εκτίμησε δε πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι περισσότεροι από  20 χιλιάδες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το Σπίτι μου 1 .

 

 

 

Η δήλωση της Ζαχαράκη

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» μίλησε και η  υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

«Τομή» στην στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης αποτελούν τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» καθώς 30.000 νέοι, ζευγάρια και οικογένειες θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι» ανέφερε η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για το στεγαστικό ζήτημα, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

«Με το  «Σπίτι μου Ι» και το «Σπίτι μου ΙΙ» και στο τέλος αυτής της διαδρομής, 30.000 νέοι , ζευγάρια και οικογένειες θα φύγουν από το ενοίκιο και θα μπορούν να
φύγουν από την οικογενειακή εστία. Θα έχει τεθεί η βάση για μια αυτόνομη ζωή με περισσότερη ανεξαρτησία», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη,
υπογραμμίζοντας ότι  από το  «το Σπίτι 1», το  68% των δανείων έχει χορηγηθεί σε άτομα που δηλώνουν εισόδημα από 12 έως 24.000. Το 19% σε άτομα τα οποία
δηλώνουν από μηδέν έως 12.000 ευρώ τα οποία όπως σημείωσε υπό κανονικές
συνθήκες τραπεζικής πίστης δεν θα μπορούσαν καν να προσεγγίσουν στις τράπεζες
για δανειοδότηση.

Με πρωτόγνωρη ταχύτητα και ευκολία ως προς τις διαδικασίες μέσα σε διάστημα μόλις 16 μηνών από το «Σπίτι «1 έχουν εκταμιευθεί 7.123 δάνεια ύψους 685,42 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει 7.355 συμβάσεις και 9.147 υπαγωγές.

«Οι πρώτες μας παρεμβάσεις για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος  έγιναν ήδη από το 2019.Συγκροτήσαμε μια συνεκτική, και στοχευμένη στεγαστική πολιτική. Για πρώτη φορά στη χώρα. Κατευθύναμε έως τώρα πόρους 2,3 δις ευρώ σε στεγαστικά προγράμματα μεγάλης κοινωνικής απόδοσης, που στοχεύουν σε όλους όσοι είναι σε επισφάλεια στέγης, αλλά σε πολλές άλλες κατηγορίες πολιτών» ανέφερε η τπουργός.

 

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.