Quantcast
Spiegel: Διπλό νόμισμα στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει συμφωνία - enikonomia.gr
share

Spiegel: Διπλό νόμισμα στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Η στιγμή που η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα δεν θα είναι τον Απρίλιο, αλλά τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούλιο,, αναφέρει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Βόλφγκανγκ Μινχάου.

Τότε, σημειώνει ο αρθρογράφος, θα πρέπει να υποχωρήσουν είτε οι Έλληνες είτε οι δανειστές της ή και οι δύο ταυτόχρονα.

“Αν δεν υποχωρήσει κανείς, τότε υπάρχει αναπόφευκτα η απειλή ενός Grexit – μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”, τονίζει ο Μινχάου, προσθέτοντας ότι “θα ήταν καλό, αν όλοι μας προετοιμασθούμε πολιτικά και οικονομικά για το σενάριο αυτό. Εν προκειμένω δεν πρόκειται κυρίως για κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες, αλλά για γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες και ακόμη για την ανθρωπιστική ανάγκη, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από μία έξοδο της Ελλάδας”. 

Κατά την άποψη του αρθρογράφου, η μόνη λύση που υπάρχει τώρα είναι η ίδια που έπρεπε να είχε επιλεγεί από την αρχή της κρίσης, δηλαδή ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους. Αυτό, προσθέτει, θα κοστίσει διακόσια δισ. ευρώ περισσότερο – αυτό είναι το κόστος της πολιτικής αναβολών που ακολούθησε η Μέρκελ -, αλλά είναι ωστόσο η καλύτερη στρατηγική. “Τα χρήματα αυτά είναι χαμένα. Αλλά μπορούμε τουλάχιστον να εμποδίσουμε τα χειρότερα, καθώς μία άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν εις βάρος και της Γερμανίας. 

Το καλύτερο θα ήταν, συνεχίζει ο αρθρογράφος, να δημιουργηθεί ένα διπλό στάτους για την Ελλάδα. Τυπικά, η χώρα θα παρέμενε μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να εκδώσει ένα παράλληλο νόμισμα. Όχι δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, που θα διαπραγματεύονται μόνο στην Ελλάδα. Η χώρα θα επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά θα ήταν απαλλαγμένη από το βάρος των χρεών και τους όρους των πιστωτών της. Θα αποφάσισζε μόνη της για την οικονομική πολιτική της, και θα βοηθούσαμε την Ελλάδα σε αυτή τη μεταβατική φάση. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Μίνχαου, η Ελλάδα θα είχε την επιλογή, είτε να επιστρέψει στο ευρώ, είτε να φύγει συντεταγμένα από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. 

 

Πηγή: Der Spiegel

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.