Quantcast
S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε CCC+ - enikonomia.gr
share

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε CCC+

δημοσιεύτηκε:

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε CCC+ από CCC- προηγουμένως, με σταθερό outlook, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Ταυτόχρονα διατήρησε αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, στο C.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο οίκος, για την αναβάθμιση της Ελλάδας παραβίασε το οικονομικό του ημερολόγιο, ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχει λόγος.

Ο λόγος είναι η απόφαση του Eurogroup να κάνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση τριετούς δανειακού προγράμματος μέσω του ESM, αλλά και η απόφαση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν δάνειο – γέφυρα 7,16 δισ. ευρώ στην Αθήνα, στις 20 Ιουλίου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η απόφαση του οίκου να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά και το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στις 20 Ιουλίου, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αντανακλά τη βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας της χώρας μετά τη χορήγηση του δανείου – γέφυρα αλλά και στη σκιά της συμφωνίας για το μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Όπως εξηγεί ο οίκος, πλέον δεν θεωρεί αναπόφευκτη τη χρεοκοπία της Ελλάδας σε ορίζοντα 6-12 μηνών. Όμως για τα επόμενα χρόνια η φερεγγυότητα της Ελλάδας παραμένει πλήρως εξαρτημένη από συνδυασμό επιχειρηματικών, χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard and Poor’s, η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερη από 50%, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, μείωσε αισθητά τον κίνδυνο.

Όμως, όπως προειδοποιεί ο οίκος, η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ δύναται να αυξηθεί εκ νέου, εάν η χώρα δεν εφαρμόσει επιτυχώς τους όρους που θα συνοδεύουν το τριετές δάνειο μέσω του ESM.

O κίνδυνος μη εφαρμογής είναι υψηλός, δεδομένης της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και λόγω των πιθανών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο (ήτοι να απειληθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα).

Όπως προσθέτει ο οίκος, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του 2015 είναι μικρές.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος χαρακτηρίζει πιο επαχθείς τους όρους που θα συνοδεύουν το τριετές δάνειο που θα λάβει μέσω ESM η Ελλάδα, από εκείνους που απέρριψαν οι Έλληνες κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Κατά τον οίκο, η διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το τριετές δάνειο, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, η πολιτική στήριξη στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι μερική στο σύνολο της κυβέρνησης, αυξάνοντας την πιθανότητα, ένας νέος γύρος εκλογών εντός του 2015, να διακόψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

“Μερικά από τα σχόλια που έχει κάνει τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός επί των Οικονομικών του, καταδεικνύουν πως διαπιστώνεται έλλειψη δέσμευσης για εφαρμογή του προγράμματος”, σχολιάζει ο οίκος.

Μάλιστα η S&P προβλέπει ύφεση 3% για την ελληνική οικονομία κατά το τρέχον έτος, 2015.

Το μείζον ερώτημα του οίκου για την Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια είναι ένα:

Εάν μπορεί η οικονομία να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο οίκος χαρακτηρίζει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης την αύξηση του ELA και το άνοιγμα των τραπεζών.

Όμως ο οίκος προειδοποιεί πως, μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Εστιάζοντας στα capital controls, η S&P δεν προβλέπει άρση τους πριν την ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών, στα τέλη του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016.

Το σταθερό outlook, αντανακλά την πεποίθηση του οίκου, πως σε ορίζοντα 12 μηνών, οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση CCC+ της Ελλάδας είναι ισορροπημένοι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.