Σουλτς: Το Grexit δεν είναι λύση – Τι είπε για το “non paper” Σόιμπλε

«Σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μία απόφαση και ελπίζω ότι θα υπάρξει μία εποικοδομητική απόφαση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας πως η παρουσία του στην σημερινή κρίσιμη Σύνοδο καταδεικνύει την δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη και την ΕΕ εποικοδομητικά με κοινό πνεύμα ή θα διαλυθεί σήμερα. Αυτό ακριβώς είπα σήμερα το πρωί στους αρχηγούς κρατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σουλτς τόνισε πως τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο μικρά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έχουν τόσες επιδράσεις. Σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μία απόφαση και ελπίζω ότι θα υπάρξει μία εποικοδομητική απόφαση και αυτό στηρίζει η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν κι άλλες απόψεις ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη που θεωρούν ότι δεν είναι κίνδυνος το Grexit, αλλά η ευρεία πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit αποτελεί επιλογή.

Έχουμε τη μοίρα εκατομμυρίων Ελλήνων στα χέρια μας που εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, εξήγησε, για να προσθέσει πως η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για πολλά αλλά ευθύνεται και η Ευρώπη.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στην πρόταση που υπήρχε στο γερμανικό non paper, που διέρρευσε το Σάββατο για τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία της προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

«Η ιδέα του Ταμείου προήλθε από τον Γιούνκερ», εξήγησε ο κ. Σουλτς, εμφανιζόμενος ο ίδιος θετικός σε μια τέτοια ιδέα.

«Εάν συζητήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο επί αριθμών αλλά και επί της αρχής. Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό και τι δεν είναι με τη διαχείριση του χρέους. Να δούμε ακόμη την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει», διευκρίνισε.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είχε εχθρική σε αυτήν την ιδέα, άλλα το ερώτημα είναι ποιος θα το ελέγχει, ποιος θα έχει τη διαχείριση», είπε και εξήγησε πως το θέμα «θα συζητηθεί απόψε».

«Δεν είναι κακή ιδέα» επανέλαβε και είπε πως «μπορούμε να βρούμε μια λύση απόψε για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου». Ωστόσο,  ξεκαθάρισε ότι τα 50 δισ. ευρώ που ανέφερε το γερμανικό non paper «είναι εκτός συζήτησης».

Exit mobile version