Μητσοτάκης: Αρχίζουν και μειώνονται οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ-Τι είπε για Airbnb και τρίτεκνους

Κυριάκος Μητσοτάκης

Την εκτίμηση πως αρχίζουν και μειώνονται κατά μέσο όρο οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Δεν μας αρκεί να μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά θέλουμε να δούμε και  μείωση των τιμών. Το λέω με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για πρώτη φορά πως  τον τελευταίο μήνα -ο καταναλωτής  μπορεί να μην το βλέπει ακόμα-  αρχίζουμε να βλέπουμε κατά μέσο όρο μειώσεις τιμών στο  σούπερ μαρκετ. Δεν αρκεί να μειώνεται ο πληθωρισμός αλλά πρέπει να μειωθούν οι οι τιμές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την επιστολή 

Επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν για τις πολυεθνικές εταιρείες. «Την πρωτοβουλία που ανέλαβα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έπρεπε να είναι εθνική. Βάζω στην κ. Φον Ντε Λαιεν την οποία στηρίζω για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγώ θέματα τα οποία είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα ….το ζήτημα των πολυεθνικών. Kάθε κράτος δεν παρέχει την στήριξη του χωρίς να θέτει θέματα προτεραιότητας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι δουλεύει η Ευρώπη.. με διαπραγματεύσεις και έχοντας κάθε χώρα τη δυνατότητα να εξαργυρώσει το κύρος της  και τη ισχυρή της  θέση δρομολογώντας ευρωπαϊκές  πολιτικές  οι οποίες είναι ωφέλιμες για τη χώρα».

Και είπε πως έθεσε το θέμα της ακρίβειας στην Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν. «Το κόμματι της ακρίβειας αφορά τις πολυεθνικές εταιρίες .Αυτό είναι τεράστιο ζήτημα .Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά αφορά και άλλες μικρές αγορές. Και ουσιαστικά μόνο η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει πανευρωπαϊκά».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Για τους τρίτεκνους

Ενώ όσον αφορά στο θέμα των τρίτεκνων είπε πως  έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις. «Το πρόβλημα μας με το δημογραφικό δεν είναι μόνο οι τρίτεκνοι και θα κάνουμε κινήσεις για τους τρίτεκνους. Όμως πολλές οικογένειες δεν πάνε από το πρώτο στο δεύτερο παιδί», σημείωσε και πρόσθεσε πως  «το μεγαλύτερο πρόβλημα καταλαβαίνω ότι είναι το οικονομικό. Δημογραφικές αλλαγές δεν γίονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και επίσης γερνάμε ως κοινωνία».

Για τους περιορισμούς στο Airbnb

Για τους περιορισμούς στο Airbnb παρότι είναι φιλελεύθερος απάντησε πως «με αυτή τη λογική θα έπρεπε η αγορά να δουλεύει χωρίς περιορισμό». Εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά γίνονται για το δημόσιο συμφέρον.

«Όταν γίνεται υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης και δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά το κράτος οφείλει να εξετάσει την πραγματικότητα, αν πρέπει να μπουν λελογισμένοι περιορισμοί. Έγινε καλή μπιζνα για τους ιδιοκτήτες. Αλλά πρέπει να πληρώσεις τον ίδιο φόρο με τα ξενοδοχεία», ανέφερε.

Exit mobile version