Σμιτ (Γερμανός υπ. Γεωργίας): Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τερματισμό του εμπάργκο

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ, τάχθηκε στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα από το 2014 στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel on Line.

Παράλληλα, ο Σμιτ θέλει ένα δεύτερο πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας για τους Ευρωπαίους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από το εμπάργκο.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα για το γάλα και το χοιρινό κρέας. Μία αιτία είναι το ρωσικό εμπάργκο. Ο Σμιτ πρότεινε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ μία διπλή στρατηγική.

Αφενός μεν την προώθηση διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για το εκ νέου άνοιγμα της αγοράς τροφίμων της για τα ευρωπαϊκά προϊόντα «Προτείνω ιδιαίτερα, να επωφεληθούμε από τις διαβουλεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με τη Ρωσία για το άνοιγμα της αγοράς χοιρινού κρέατος, ώστε να φθάσουμε σταδιακά στο άνοιγμα της ρωσικής αγοράς τροφίμων», δήλωσε ο Σμιτ στις Βρυξέλλες.

Αφετέρου, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας ένα νέο έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ. Λόγω της δύσκολης κατάστασης για τους παραγωγούς γάλακτος και χοιρινού κρέατος πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος για να στηρίξουμε τις εξαγωγές.

Exit mobile version