Quantcast
Σκυλακάκης στον Realfm: Περίπου 3.000 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν κάτω από 2 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων ρεύματος – Τι απαντά μετά τις αντιδράσεις - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης στον Realfm: Περίπου 3.000 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν κάτω από 2 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων ρεύματος – Τι απαντά μετά τις αντιδράσεις

δημοσιεύτηκε:

Απάντηση μετά τις αντιδράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις στο ρεύμα έδωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Κάτιας Μακρή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «πρόκειται για τον επανυπολογισμό με ακρίβεια των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίοι» και εξήγησε ότι «με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορείς να υπερβείς τα όρια. Και να θέλει ένα κράτος να τα υπερβεί, απαγορεύεται ρητώς».

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι κάτω από 2 εκατ. ευρώ και μιλάμε για περίπου 3.000 επιχειρήσεις που θα πρέπει να κάνουν κάποιες επιστροφές. Στη χαμηλή τάση, ο μέσος όρος επιστροφών είναι κάτω από 200 ευρώ. Περίπου 4 εκατ. ευρώ σε αρκετά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων θα δοθούν ως επιπλέον χρήματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «πρώτον η ευρωπαϊκή νομοθεσία δουλεύει με μια θεμελιώδη αρχή  που λέει ότι κάθε επιχείρηση δουλεύει ξέροντας τι  λεφτά έχει πάρει στις επιδοτήσεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεύτερον όταν δόθηκαν οι επιδοτήσεις – μιλάμε για 800 εκατ. ευρώ-  η τεχνική δυνατότητα να κάνεις real time έλεγχο σε όλες, δηλ. να δεις το ακριβές ποσό που πρέπει να πάρει η κάθε επιχείρηση την ώρα που γίνεται ο λογαριασμός, δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε αργότερα υπεύθυνη δήλωση από επιχειρήσεις ότι δεν θα υπερβούν τα όρια, κάποιες δεν έκαναν δήλωση, έκλεισαν οι επιδοτήσεις και μετά έγινε ο επανυπολογισμός».

Σε ερώτηση γιατί ενώ ήταν γνωστό για τις επιστροφές ποσών από τον Δεκέμβριο του 2023 η ΚΥΑ βγήκε μετά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «η ΚΥΑ έβγαλε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι επανυπολογισμοί. Έτσι κι αλλιώς το τέλος των επιδοτήσεων έγινε τον Δεκέμβριο του 2023 και η ανταπόκριση της γραφειοκρατίας να βγάλει την ΚΥΑ και να αρχίσει κάποιος να την υλοποιεί θέλει κάποιους μήνες».

Ακούστε το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.