Το ποσό των 325 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΤΕπ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας, αφού επισήμανε τη διαχρονική στήριξη της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία ακόμη και σε δύσκολες εποχές, σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο Πρωθυπουργός ακολουθεί έναν από τους πιο φιλόδοξους ενεργειακούς σχεδιασμούς για μετάβαση σε πιο πράσινη οικονομία με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βιώσιμη ανάπτυξη. Φιλόδοξος, πρόσθεσε, είναι και ο σχεδιασμός για τις περιοχές που ζούσαν από την αξιοποίηση του λιγνίτη και αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Οι επενδύσεις για το πρόγραμμα της «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών αυτών φτάνουν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα αντικαταστήσουν εκείνες που χάνονται από την αρνητική δραστηριότητα. Τόνισε δε ότι το ποσό των 325 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία, μπορεί να αυξηθεί εφόσον προχωρήσει υλοποίηση των έργων.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ , σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ, καθώς και τα μη επιστρεπτέα κεφάλαια που προβλέπονται επιπλέον, θα ωφελήσουν τις κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου που επηρεάζονται περισσότερο από τη διακοπή της λιγνιτικής παραγωγής. Οι επενδύσεις που βρίσκονται υπό αξιολόγηση για χρηματοδότηση από τα κεφάλαια της ΕΤΕπ περιλαμβάνουν έργα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της ενεργειακής απόδοσης, των υποδομών και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα παρέχει συμβουλευτική βοήθεια για την προετοιμασία και την υλοποίηση των έργων εισφέροντας την εμπειρία της από αντίστοιχες δράσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Χόγιερ υπογράμμισε ακόμη ότι το 2020 ήταν χρόνια ρεκόρ για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς τη χώρα μας που έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώ τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα.