Για τους πιστωτικούς λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο Open.
Όπως είπε ο υπουργός για τις επιχειρήσεις, έχουν ήδη αρχίσει” να τυπώνονται οι πιστωτικοί λογαριασμοί από την ΔΕΗ” και πρόσθεσε ότι στις επόμενες λίγες ημέρες, ορισμένες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα θα λάβουν το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής ως πιστωτικό λογαριασμό.
Ωστόσο τη ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι τα αρνητικά χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος θα συμψηφιστούν με τους επόμενους και ότι δεν θα πάρουν χρήματα στο χέρι. Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων, είπε ότι “ο στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε το 50%. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τον πάροχο αλλά και την πολιτική που ο καθένας χρεώνει”.
Μεταξύ α΄΄λλων ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν δει οι πολίτες ακόμη τις νέες επιδοτήσεις λογαριασμών ενέργειας και πότε θα φανούν αυτές . ” Oι επιδοτήσεις έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στους λογαριασμούς .Έρχονται κυρίως στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Η ΔΕΗ και κάποιοι άλλοι πάροχοι περνάνε τις επιδοτήσεις εκεί όπου έχει μετρηθεί η κατανάλωση ενέργειας, που αυτοί είναι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί”, απάντησε.
” Ήδη έχουμε στα χέρια μας λογαριασμούς. Φαίνεται ξεκάθαρα πάνω από το ποσό της κατανάλωσης η αξία του λογαριασμού. Ακριβώς πάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ φαίνεται ένα μείον … ένα ποσό με το σύμβολο μείον μπροστά. Είναι οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις που κάνουμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά “, συμπλήρωσε.
Για τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια
Επίσης μίλησε και για τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. ” Αυτή στιγμή δυστυχώς βιώνουμε ιστορικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα .Στην ηλεκτρική ενέργεια επίσης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και μία από τις υψηλότερες τιμές στο βαρέλι πετρέλαιο την τελευταία 20ετία”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ” μαίνεται μία τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση που αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο ασκεί τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας που αυτό συνεπάγεται και αυξήσεις σε προϊόντα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά σε ό,τι αφορά τη συνδιαμόρφωση των διεθνών τιμών ενέργειας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν είμαστε παραγωγός χώρα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, είναι να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης μέσα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στο μέτρο του δυνατού και αναλόγων των συνθηκών που επικρατούν”.