Την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ειδική έκθεσή του, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συμμετάσχει στα οφέλη της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση αφορά στον συνδυασμό τεχνολογιών – όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ, ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, διαδίκτυο των μηχανών (ΙοΤ), 3D εκτυπώσεις, cyber-physical συστήματα με αισθητήρες, φορητές συσκευές (wearables), κλπ με δραστηριότητες διαχείρισης υλικών και εφοδιασμού, συντονισμού πόρων παραγωγής, διάθεσης προϊόντων και διαχείρισης πελατών.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΣΕΒ, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών σε «έξυπνα εργοστάσια» στην ΕΕ έχουν οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη όπως: 7-12% λιγότερες δαπάνες ελέγχων ποιότητας και φύρας, έως 30% λιγότερος χρόνος από τον σχεδιασμό ως τη μαζική παραγωγή, έως και 60% περισσότερος παραγωγικός χρόνος μηχανημάτων, 5-10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης, 10-20% βελτίωση της ροής παραγωγής, 20-30% μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, 10-20% μικρότερο κόστος πωληθέντων, 10-20% μεγαλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού, 10-35% καλύτερη ποιότητα προϊόντων, 10-20% λιγότερος χρόνος αλλαγής γραμμών παραγωγής, 15-25% λιγότερα αποθέματα, έως και 10% περισσότερη ασφάλεια στην εργασία.
“Η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί νέες συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και απαιτεί προσαρμογή με συντονισμένη στρατηγική. Πολλές χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, αναδιατάσσουν τη βιομηχανική τους παραγωγή με συντονισμένα προγράμματα για να κατευθύνουν τις επενδύσεις σε σύγχρονο τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, και στις ψηφιακές δεξιότητες. Ήδη, οι επενδύσεις σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό στη Γαλλία καταλαμβάνουν το 28% των συνολικών επενδύσεων, 30% στη Γερμανία, 32% στην Ισπανία, 33% Πορτογαλία, 42% στην Ιταλία. Στην ΕΕ είναι 31%. Η βελτίωση της ελληνικής επίδοσης σε αυτές τις επενδύσεις (13%) είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που έχουμε μπροστά μας. Και αυτό γιατί, ανακάμπτουν, μεν, σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά παραμένουν δέσμιες των αδυναμιών του επενδυτικού περιβάλλοντος και απουσίας βιομηχανικής πολιτικής”, αναφέρει ο ΣΕΒ.
Στις προτάσεις του Συνδέσμου περιλαμβάνονται πέντε άξονες παρεμβάσεων α) άμεση δημιουργία μηχανισμών συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, β) δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεων γ) ενίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε εμπορεύσιμα προϊόντα, δ) κάλυψη χάσματος ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων και ε) ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας για την συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων.