ΣΕΒ: Έτσι θα εξοικονομήσουν ενέργεια οι επιχειρήσεις – Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν

επιχειρήσεις

Έναν χρήσιμο οδηγό για την ενεργειακή εξοικονόμηση στις επιχειρήσεις παρουσιάζει ο  ΣΕΒ.

Μάλιστα ο  ΣΕΒ αναφέρεται στις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στις επιχειρήσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση τα πρακτικά βήματα που παρουσιάζει ο Οδηγός, οι επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν από έξυπνες εφαρμογές για τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων σχετικών με τη χρήση ενέργειας, μέχρι συστήματα παρακολούθησης ροών κατανάλωσης, κατανομής και διανομής ενέργειας (ανά συσκευή, δομή ή σύστημα), και από ψηφιακές πλατφόρμες αποθήκευσης/απεικόνισης δεδομένων, συστήματα ενημέρωσης για την ανάγκη προληπτικής συντήρησης (predictive maintenance), επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης εξοπλισμού μέχρι τεχνικές παρεμβάσεις και προσαρμογές ανά μηχάνημα ή σύστημα και ψηφιακά εργαλεία πρόβλεψης και οικονομικού προγραμματισμού.

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

Οι ψηφιακές τεχνολογίες ανοίγουν νέους δρόμους για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Οι δυνατότητες των σύγχρονων δικτύων συνδεσιμότητας – ενσύρματων και μη – διαμορφώνουν τους νέους τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μηχανές, επιτρέπουν την ταχεία συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία μεγάλου όγκου ενεργειακών δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ανάληψη δράσης

1.Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things (IoT)

Πώς λειτουργεί:

Έξυπνοι μετρητές και αισθητήρες διασφαλίζουν την αυτόματη και τακτική συλλογή δεδομένων όλων των μορφών για την ενεργειακή κατανάλωση και αποδοτικότητα του υφιστάμενου εξοπλισμού, υποδομών και διαδικασιών, ενώ επιτρέπουν και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συσκευών και συστημάτων. Τα δεδομένα διοχετεύονται προς μια πλατφόρμα ΙοΤ, συνήθως στο cloud, όπου ελέγχεται η ποιότητα και τυχόν διαφορές τους με τις κανονικές τιμές ενεργειακής κατανάλωσης. Σε περίπτωση παρέκκλισης, αποστέλλεται ειδοποίηση για την ανάληψη δράσης. Επιπλέον, όλες οι πληροφορίες μπορούν να οπτικοποιηθούν και να παρουσιαστούν με εύληπτο τρόπο, οδηγώντας στην άμεση υλοποίηση κατάλληλων προσαρμογών και ρυθμίσεων.

Πρακτικά οφέλη:

Οι έξυπνοι αισθητήρες και μετρητές ενέργειας μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 40%, με μικρό ή καθόλου κόστος, εντοπίζοντας σημεία εξοικονόμησης και καλύτερης διαχείρισης. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε επίπεδο της εγκατάστασης, αναλύοντας είτε τη συνολική κατανάλωση είτε τις επί μέρους καταναλώσεις.

2.Υπολογιστικό νέφος – Cloud

Πώς λειτουργεί:

Οι λύσεις Cloud υποστηρίζουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης ενεργειακής επισκόπησης και ανάλυσης (απόλυτης ή συγκριτικής) με τη χρήση έξυπνων αλγορίθμων. Μπορούν να εξυπηρετήσουν τον έλεγχο και την επισκόπηση ενός ή και πολλαπλών συνδεδεμένων εγκαταστάσεων και κτιρίων, εντοπίζοντας αθέατες πηγές ενεργειακής σπατάλης ή ανωμαλίες στην κατανάλωση ενέργειας.

Η πρόσβαση στην υψηλή υπολογιστική ισχύ του υπολογιστικού νέφους επιτρέπει την επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων σε πραγματικό χρόνο, ενώ απελευθερώνει την
επιχείρηση από το κόστος επένδυσης, συντήρησης και διαχείρισης δικών της πληροφοριακών συστημάτων για την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Πρακτικά οφέλη:

Η χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για τη συνεχή διαχείριση ενέργειας μπορεί να μειώσει τα ενεργειακά κόστη μέχρι και 35%, διευκολύνοντας την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και πιστοποιήσεων.

3.Ανάλυση Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη (Data Analytics & AI)

Πώς λειτουργεί:

Εφαρμόζεται σε κάθε κλίμακα, από μεμονωμένες συσκευές, κτίρια ή ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας. Για παράδειγμα, οι έξυπνοι θερμοστάτες αξιοποιούν αλγορίθμους που βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, ακόμα και για μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις.

Έτσι, οι πληροφορίες για την ενεργειακή χρήση και κατανάλωση ενός συστήματος μετατρέπονται σε συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρακτικά οφέλη:

• Προσδιορισμός στόχων εξοικονόμησης, σχεδιασμός πλάνου δράσης για την επίτευξή τους, και παρακολούθηση της υλοποίησης μειώνουν τη χρήση ενέργειας μεταξύ 10%-17% ετησίως.

• Η εφαρμογή αλγορίθμων μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 15%, και διευκολύνει τον συγχρονισμό των ροών ηλεκτρισμού με τις ανάγκες της ζήτησης.

Έτσι, αποφεύγονται φθορές του εξοπλισμού λόγω αστάθειας ισχύος, ελαχιστοποιούνται τα κόστη επιδιόρθωσης και ανταλλακτικών, και μειώνονται ή μηδενίζονται τα κόστη διακοπής εργασιών.

4.Ψηφιακά δίδυμα (Digital Twins)

Πώς λειτουργεί:

Στο πεδίο της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, τα ψηφιακά δίδυμα επικεντρώνονται στο πώς αλλαγές σε μια συσκευή ή ένα σύστημα επηρεάζουν τη χρήση ενέργειας, κάνοντας εφικτή, μεταξύ άλλων, την πρόγνωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε μια γραμμή παραγωγής νέων προϊόντων ή σε διαφορετικές βάρδιες λειτουργίας.

Πρακτικά οφέλη:

Τα ενεργειακά ψηφιακά δίδυμα (Energy Digital Twins – EDTs) χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χρήσης ενέργειας (59%), τη βελτίωση της απόδοσης της χρήσης ενέργειας (36%), αλλά και την ασφάλεια της χρήσης (5%).

 

Εύχρηστες πλατφόρμες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων

Εύχρηστες πλατφόρμες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, απλοποιούν την παρακολούθηση και διαχείριση των ενεργειακών ροών ανά σύστημα, τμήμα, γραμμή παραγωγής, χώρο ή δραστηριότητα μιας επιχείρησης, ακόμα και απομακρυσμένα. Λύσεις ΙοΤ, cloud, data analytics, digital twins, μηχανικής μάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν εφικτή τη μελέτη σεναρίων παραγωγής και χρήσης κτιρίων, και την πρόβλεψη αντίστοιχης κατανάλωσης ενέργειας.

Πρακτικά, διευκολύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας ESG και πιστοποιήσεων ISO, ενώ μπορούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές δαπάνες (CAPEX) μέχρι 20%, και το κόστος χρήσης ηλεκτρισμού στις κτιριακές εγκαταστάσεις μιας τυπικής ΜμΕ κατά 20-30%. Πλέον, το μειούμενο κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ψηφιακών λύσεων, οδηγεί σε πλέον σύντομες αποσβέσεις των επενδύσεων σε ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό του ΣΕΒεδώ

Οι δηλώσεις

Ο Οδηγός, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ, παρουσιάστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου, με θέμα: «Πρακτικά βήματα για την ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα», την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023.

Για τον οδηγό αυτό μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Συνδέσμου που έγινε πρόσφατα.  «Πρακτικά βήματα για την ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα».  «ο Οδηγός παρέχει σημαντική πληροφόρηση ενόψει των κρίσιμων επενδύσεων που πραγματοποιούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε ψηφιακές, ενεργητικές, λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Οι παθητικές λύσεις, όπως οι μονώσεις των κτιρίων, παραμένουν σημαντικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, όμως ο Οδηγός επικεντρώνεται στις ψηφιακές λύσεις, που αποδίδουν τα πλέον σημαντικά οφέλη», είπε.

Παρουσιάζοντας τον Οδηγό για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Αποδοτικότητα του ΣΕΒ, η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, υπογράμμισε πως πρόκειται για «βήματα που αξιοποιούν ώριμες, ασφαλείς και ευρέως διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες. Μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς πολύπλοκες ή δαπανηρές επενδύσεις, και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος μιας επιχείρησης τουλάχιστον κατά 10%, με απόσβεση σε 6-24 μήνες».

 

Exit mobile version