ΣΕΕΤ: Κίνδυνος να βρεθεί χωρίς τρόφιμα η τουριστική αγορά λόγω capital controls

Σήμα κινδύνου για την εμφάνιση βασικών ελλείψεων σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην τουριστική αγορά, εκπέμπει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ), λόγω των capital controls.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΕΕΤ, από τα μέλη του, μέχρι και σήμερα 23/7/15 είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν μόνο στο 7% του αριθμού και στο 10,5% της αξίας των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, στην αρμόδια Επιτροπή και τις Τράπεζες.

Παρόλο που ο Σύνδεσμος, όπως αναφέρει, είναι σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού στην από κοινού προσπάθεια επιλύσεως του προβλήματος, το πρόβλημα εκτιμάται ότι έγκειται στην ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων των εισαγωγέων τροφίμων, τόσο από την αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων όσο και από τις αρμόδιες τράπεζες μέσω των οποίων έχουν υποβληθεί τα αιτήματα.

Ο ΣΕΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επάρκεια τροφίμων στην αγορά.

Ειδικά η τουριστική αγορά κινδυνεύει να βρεθεί πολύ σύντομα χωρίς τρόφιμα για τα

ξενοδοχεία, καθώς οι τουριστικές μονάδες δεν είναι σε θέση να αποθεματοποιήσουν τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρέθηκαν απροετοίμαστες κατά την επιβολή των capital controls και των περιορισμών στις εισαγωγές.

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι περίοδος υψηλής κατανάλωσης σε τρόφιμα και τα αποθέματαασφαλείας των εισαγωγικών εταιριών στερεύουν. Αν δεν βρεθεί σύντομα πραγματική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξουν βασικές ελλείψεις.

Exit mobile version