Την έντονη αντίδραση του ΣΕΒ προκάλεσε η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή φόρου 26% σε όλες τις εισαγωγές που κάνουν επιχειρήσεις από χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους και την επιστροφή του εντός έτους, εφόσον αποδειχθεί ότι οι συναλλαγές ήταν πραγματικές.
Στόχος της ρύθμισης είναι να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων μέσω πλασματικών τριγωνικών συναλλαγών, αλλά με επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο ΣΕΒ τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή χωρίς την επιβολή του φόρου που θα εντείνει τη χρηματοδοτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ρύθμιση αφορά ουσιαστικά κάθε επιχείρηση που αγοράζει πρώτες ύλες, προϊόντα ή υπηρεσίες από συνολικά 38 μη συνεργάσιμες και 20 έως 25 χώρες με ειδικό φορολογικό καθεστώς μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες εντός ΕΕ (Βουλγαρία, Ιρλανδία και Κύπρος).
Τα προβλήματα της ρύθμισης, όπως τα απαριθμεί ο ΣΕΒ, είναι τα εξής:
1. Για τις συναλλαγές θα καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος ιδιαίτερα υψηλός με δεδομένη τη φύση της δαπάνης. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της συναλλαγής θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας. Επιπλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιβαρυνθούν και με το ύψος των χρεωστικών τόκων.
2. Η διάταξη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τις διατάξεις διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με τα περισσότερα κράτη που χαρακτηρίζονται ως προνομιακά φορολογικά καθεστώτα. Ως εκ τούτου αναμένεται έκρηξη καταγγελιών στην ευρωπαϊκή επιτροπή και δικαστικών διενέξεων εντός και εκτός Ελλάδας.
3. Η παρακράτηση φόρου τελεί υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας και τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.
4. δημιουργείται σοβαρότατα κόστος ταμειακό αλλά και γραφειοκρατικό.
5. Η προτεινόμενη διάταξη είναι ασαφής ως προς το πεδίο εφαρμογής της.