Quantcast
Σε τροχιά υλοποίησης δύο οδικά έργα στην Κρήτη - enikonomia.gr
share

Σε τροχιά υλοποίησης δύο οδικά έργα στην Κρήτη

δημοσιεύτηκε:

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν δύο σημαντικά οδικά έργα στην Κρήτη, καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, εγκρίθηκε -και για τα δύο έργα- η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.

Πρόκειται για το έργο βελτίωσης του συνδετήριου κόμβου Γαλατά με την παλιά εθνική οδό Χανίων- Καστελίου, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται την το 2001.

Το έργο έχει μήκος 1,8 χιλιόμετρα και εκτός της κατασκευής, περιλαμβάνει εργασίες σήμανσης, ασφάλισης και ηλεκτροφωτισμού.

Το άλλο έργο αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού και το τμήμα Αυχένας Αγκαθιάς – Σητεία και Παράκαμψη Σητείας.

Το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται την δεκαετία του 1980 και στο φυσικό του αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή και λειτουργία των οδικών τμημάτων: Αυχένας Αγκαθιάς- Αγία Φωτιά, κεντρική είσοδος Σητείας, δυτική είσοδος Σητείας, συνδετήριο τμήμα προς Βιομηχανική περιοχή και δυτική περιμετρική Σητείας.

Το έργο έχει μήκος 30 χιλιόμετρα και κατασκευάζεται τμηματικά από το 1998.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΚ, αυτή την περίοδο κατασκευάζονται 4,1 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν άλλα 17,2 χιλιόμετρα που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς (τεχνικές μελέτες) και δεν έχουν κατασκευαστεί. Οι πρώτοι περιβαλλοντικοί όροι εκδόθηκαν το 1993 και ανανεώθηκαν (χωρίς μελέτη) το 2003, με ημερομηνία λήξης την 31/12/2013. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως περίπλοκο έργο το οποίο αδειοδοτήθηκε ως ενιαίο, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ολόκληρο και δημιούργησε πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, Φώτη Καζάση που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλα τα έργα σε λειτουργία πρέπει να διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ. Επιπρόσθετα, απεφεύχθη ο κίνδυνος απένταξης, αφού απαγορεύεται η συνέχιση των εργασιών σε έργα που δεν διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.