Σε τόνο… ΔΝΤ η πρώτη αξιολόγηση

Του Τάσου Δασόπουλου

  

Η ομάδα του ΔΝΤ θα είναι η «ηγέτιδα δύναμη» ανάμεσα στους θεσμούς κατά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει αύριο το βράδυ, αφού το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει προς την ΕΕ ότι, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του σε βασικές μεταρρυθμίσεις, θα περιοριστεί στο ρόλο του επόπτη παρατηρητή.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς απαράδεκτο στη Γερμανία, τους δορυφόρους της (Ολλανδία Φιλανδία Βέλγιο και χώρες της Βαλτικής) που μπορούν να έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις των Eurogroup, τα οποία, ως γνωστό, δίνουν και τις εντολές στην ομάδα της ΕΕ για την Ελλάδα .

Με δεδομένο λοιπόν ότι ένα από τα πιο βασικά θέματα της αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό (όπου η ΕΕ φαίνεται να θέλει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις) το ΔΝΤ θα θέσει – ξανά – το θέμα της περικοπής κύριων και επικουρικών συντάξεων, για να γίνει το ελληνικό σχέδιο αποδεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την θέση αυτή τουΤταμείου είχε επικοινωνήσει και στο Νταβός η κ. Λαγκάρντ. στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντάς του ότι χωρίς μια τέτοια λύση το Ταμείο δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ελληνική πρόταση.

Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας των δανειστών και των τεχνικών κλιμακίων, θα γίνει μια ανακεφαλαίωση των ευρημάτων από το σκανάρισμα που έκαναν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στα ελληνικά υπουργεία.

Στο μόνο θέμα που το ΔΝΤ φαίνεται να είναι λιγότερο απαιτητικό μακροπρόθεσμα, είναι το δημοσιονομικό και ειδικά σε ό,τι αφορά τους στόχους που θα πρέπει να τεθούν στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2018. Ωστόσο για το 2016, ανεβάζει την τρύπα στα έσοδα στα 1,8 δις ευρώ (η ομάδα της ΕΕ υπολογίζει περίπου 900 εκ ευρώ) και θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει να καλυφθεί άμεσα με τα υφιστάμενα ή νέα μέτρα.

Ωστόσο, στελέχη από την 11μελή ομάδα του Ταμείου που μιλούσαν όλες αυτές τις μέρες με το υπουργείο Οικονομικών, τόνιζαν ότι δεν θα πρέπει να τεθούν ανέφικτα υψηλοί στόχοι, γιατί τότε θα βρεθούμε μέχρι και το τέλος του χρόνου μπροστά σε νέες αποκλίσεις.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι οι στόχοι που θα τεθούν θα πρέπει να είναι εφικτοί και επιτεύξιμοι, με βάση τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και αυτά για τα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.

Δεδομένο είναι ότι οι άνθρωποι του ταμείου επιμένουν ότι όλα τα μέτρα για την τριετία, ακόμη και αυτά με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δις ευρώ, θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα αν υπάρξουν αποκλίσεις.

Τέλος το θέμα το οποίο επιμένει να περάσει στην επίσημη ατζέντα της αξιολόγησης είναι το εργασιακό, ώστε να μπορέσει να επιβάλει τις απόψεις του για τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την επαναφορά του δικαιώματος της ανταπεργίας.

 

Exit mobile version