Quantcast
Σε ρόλο φορο – ντετέκτιβ οι πολίτες – Νέα πλατφόρμα για καταγγελίες - enikonomia.gr
share

Σε ρόλο φορο – ντετέκτιβ οι πολίτες – Νέα πλατφόρμα για καταγγελίες

δημοσιεύτηκε:

Ρόλο φορο- ντετέκτιβ καλούνται να αναλάβουν οι πολίτες μέσω μίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θέτει σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγείλει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και λαθρεμπορίου. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού όλες οι καταγγελίες και οι πληροφορίες θα αξιολογούνται μέσα σε λίγες ώρες και κατόπιν θα αναλαμβάνουν οι «κανονικοί» ελεγκτές της Εφορίας τα … περαιτέρω.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιδιώκει να ρίξει ενεργά τον πολίτη στην «μάχη» για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, της διακίνησης «μαύρου» χρήματος, αλλά και του λαθρεμπορίου και αποφάσισε να του δώσει τον ρόλο του καταγγέλλοντα: Όπως έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές η αναχαίτιση της φοροδιαφυγής συνιστά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου.

Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα καταγγελιών

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών, μέσω της οποίας οι πολίτες θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και λαθρεμπορίου.

Η πλατφόρμα θα δέχεται  επί 24ώρου βάσεως καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις.

Με τη χρήση ειδικού λογισμικού που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα, όλες οι καταγγελίες και οι πληροφορίες θα αξιολογούνται μέσα σε λίγες ώρες. Στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ξεκινώντας από αυτές τις καταγγελίες -που μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες- το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Η αξιολόγηση των καταγγελιών και ο έλεγχος

Συγκεκριμένα, στην ειδική φόρμα, οι πολίτες θα αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης, την οποία έχουν εντοπίσει, καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Μπόνους για τον εντοπισμό «μαϊμού» αποδείξεων

Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της ΑΑΔΕ βρίσκεται ακόμη και η αναβάθμιση της ψηφιακής εφαρμογής «appodixi»: Για αυτό τον λόγο στο τραπέζι είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες προκειμένου να τη χρησιμοποιούν.

Μέσω της εν λόγω εφαρμογής, στην οποία ανταποκρίθηκαν σε γενικές γραμμές οι πολίτες κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, οι καταναλωτές μπορούν να «τσεκάρουν» τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν και εφόσον εντοπίσουν παρανομία, να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές.

Έως τώρα οι καταναλωτές δεν κέρδιζαν κάποιο ποσό ή άλλο μπόνους για την αποστολή της καταγγελίας.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς οι αρμόδιες αρχές προσανατολίζονται να εντάξουν την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος ή την έκπτωση φόρου, σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi.

Στην πρώτη περίπτωση τo μπόνους θα φτάνει στα 2.000 ευρώ-ενδεχομένως και παραπάνω- και θα καθορίζεται αναλόγως την περίπτωση φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.