Του Τάσου Δασόπουλου
Πυκνώνει καθημερινά το ναρκοπέδιο που στήνεται ώστε η νέα Κυβέρνηση παρά τις όποιες καλές προθέσεις της να έχει μόνο ένα δρόμο να βαδίσει αν δεν θέλει να τινάξει την χώρα στον αέρα: Την συνέχιση της λιτότητας μέσω ενός τρίτου μνημονίου όπως και αν αυτό ονομαστεί.
«Πυροκροτητής» του συνολικού ναρκοπεδίου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου η οποία θα απαιτήσει πλέον νέα μέτρα πολλαπλάσια των 2,5 δις ευρώ που υπολόγιζε η τρόικα πριν από τις εκλογές.
Η Ελλάδα πήρε τεχνική παράταση 2 μηνών τον περασμένο Δεκέμβριο η οποία μπορεί να γίνει έξι οκτώ ή 12 μήνες φτάνει βέβαια να το ζητήσει η νέα Κυβέρνηση.
Αν το κάνει ,αυτόματα αποδέχεται το πρόγραμμα και τους όρους του.
Δυστυχώς το πάγωμα των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο καθυστέρησε και την δόση των 7,2 δις ευρώ η οποία έπρεπε να είχε μπεί στα δημόσια ταμεία από το 2014.
Η καθυστέρηση αυτή βρίσκει την Ελλάδα με ταμειακά διαθέσιμα μόλις 2 δις ευρώ και τις αγορές χρήματος κλειστές αφού οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται ακόμη στα ύψη . Χωρίς πρόγραμμα η χώρα πράγματι θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς ρευστότητα.
Τραπεζικό μπλάκ άουτ
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκδώσει ούτε έντοκα γραμμάτια αφού η απερχόμενη Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το όριο των 15 δις ευρώ . Η όποια αίτηση για αύξηση του ορίου αυτού περνάει από την ΕΚΤ Η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ δεν θα δεχθεί αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Αν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα θα διακοπή και η αποδοχή ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Φυσικά δεν θα γίνεται λόγος για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.
Αναστολή των δανείων –παροχών
Ένα ακόμη δύσκολο σημείο είναι ότι χωρίς συνέχισης του προγράμματος θα αποσυρθούν και τα ομόλογα του EFSF /ESM από το ΤΧΣ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χάσουν και το «μαξιλάρι» που θα μπορούσε δυνητικά να παρέχει κεφαλαιακή κάλυψη.
Χωρίς νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ αφενός δεν θα δώσει τα υπόλοιπα 12 δις από το δάνειο του δευτέρου μνημονίου αφού δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12 μήνες.
Στην ίδια κατεύθυνση και η ΕΕ θα διακόψει την καταβολή των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ( ANFA , SNP’s ) τα οποία φτάνουν τα 6 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια Παράλληλα βέβαια δεν θα δοθεί ποτέ το 1,8 δις ευρώ της τελευταίας δόσης του δεύτερου δανείου από την ΕΕ.
Αναστολή χρηματοδοτικών μέτρων
Μια ακόμη παράμετρος της άρνησης από την χώρα μας της συνέχισης ενός προγράμματος θα έχει συνέπεια και των χρηματοδοτικών μέτρων από τις Ευρωπαϊκές Αναπτυξιακές Τράπεζες όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Χθες έγινε γνωστό ότι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει παγώσει χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 6 δις ευρώ προς την χώρα μας.
Φορολογικός μηχανισμός
Οι υψηλές προσδοκίες για ελαφρύνσεις έχει οδηγήσει του φορολογούμενους σε μια άτυπη στάση πληρωμών.
Το φαινόμενο αυτό εκτόξευσε την τρύπα των εσόδων τα 1,6 δις ευρώ τον Δεκέμβριο και αναμένεται να την διευρύνει ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα είναι πλέον ελάχιστη.
Αν η νέα Κυβέρνηση στραφεί σε νέα φορολόγηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Αναστολή επενδύσεων
Συνεπακόλουθο όλων των προηγούμενων είναι ότι οι επενδύσεις προς μια χώρα χωρίς ορατό μέλλον είναι πρακτικά αδύνατες.
Αποκρατικοποιήσεις 12 δις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ήδη παγώσει και μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ αν δεν ομαλοποιηθεί το δημοσιονομικό κλίμα.
Χρειάζεται εξαιρετική επιδεξιότητα σε μια νέα Κυβέρνηση που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσει θα έχει σίγουρα κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει νέα λιτότητα και να έχει ωφελήματα από το Ευρωσύστημα.