Σε εξέλιξη οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες, αβέβαιη η έκβαση

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι επαφές της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να γεφυρωθούν οι τελευταίες διαφορές μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να βεβαιώσει κανένα από τα δύο μέρη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στην οριστικοποίηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, το νέο καθεστώς ΦΠΑ και να βρεθεί μια λύση, αμοιβαία αποδεκτή, για αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Η ομάδα, που αποτελείται ως γνωστό από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, μεταφέρει αναθεωρημένη πρόταση, με νέα μέτρα, ύψους περίπου 4 δις ευρώ, αποδεχόμενη τους στόχους για δημοσιονομικό πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για φέτος και 2% για το 2016.

Σε tweet του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε στις κατηγορίες σε βάρος του, ότι τον Μάρτιο πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% του ΑΕΠ και τώρα δεν δέχεται το 1% του ΑΕΠ που προτείνουν οι δανειστές. «Στο τέλος Μαρτίου ήταν εφικτό ένα πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ. Μετά όμως από τρεις μήνες πιστωτικής ασφυξίας, ο στόχος για 1% πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι εφικτός. Δεν είναι θέμα που μπορεί κανείς να γελά με αυτό»

Μεγάλος άγνωστος της διαπραγμάτευσης παραμένει η στάση ΕΕ και ΔΝΤ σε αυτόν τον κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων, αφού όσο και να το διαψεύδουν, έχουν και μεταξύ τους πολλές διαφορές.

Βέβαιο είναι πάντως, ότι το ΔΝΤ είναι παρόν στην διαπραγμάτευση και μάλιστα αύριο αναμένεται να προστεθεί εκ μέρους του ΔΝΤ, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων Πολ Τόμσεν, δείγμα του ότι το Ταμείο είναι παρόν στην ελληνική διαπραγμάτευση, ζητώντας όμως λύσεις σε όλα τα θέματα του ελληνικού προγράμματος

Χαρακτηριστικό της διαφοράς αντίληψης που υπάρχει μεταξύ των δανειστών, είναι και το περιστατικό που μετέδωσε το MEGA, σύμφωνα με το οποίο, πριν από λίγες μέρες, εκ μέρους της  Κομισιόν, υπήρξε πρόταση να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την κόκκινη γραμμή στις περικοπές  των επικουρικών συντάξεων, μέσω της περικοπής κατά 400 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών δαπανών. Το Ταμείο δεν δέχθηκε την παρέκκλιση και υπήρξε η δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις περί αποχώρησης του Ταμείου από την διαπραγμάτευση για την Ελλάδα.

Βέβαιο πάντως είναι, ότι το Ταμείο έχει διαμηνύσει, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση προς την χώρα μας, αν πρώτα δεν υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, σημείο το οποίο ταυτίζεται με τις ελληνικές θέσεις

Exit mobile version