Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung οι τιμές του παραγωγού μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κατακόρυφα και συγκεκριμένα κατά 30%. Πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ γαλακτοκομείων και γαλακτοπαραγωγών είχαν ως αποτέλεσμα να «κλειδώσει» σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας η τιμή στα 19 ή και 18 σεντ ανά λίτρο. Και αυτό την ώρα που το μέσο κόστος παραγωγής για τους περίπου 75.000 γερμανούς γαλακτοπαραγωγούς ανέρχεται σήμερα στα 40 περίπου λεπτά το λίτρο.
Υπερπροσφορά γάλακτος
Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η υπερπροσφορά γάλακτος σε ολόκληρη την Ευρώπη που με τη σειρά της αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα, στο ρωσικό εμπάργκο, στην αύξηση της παραγωγής σε χώρες της Αμερικής και στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στην κατάργηση -πριν από έναν χρόνο- της ποσόστωσης στο γάλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να παράσχει άμεση οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους της Γερμανίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται σε οικονομική βοήθεια ύψους 60 έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου αναμένεται να συζητηθούν και να εξειδικευτούν στο πλαίσιο συνόδου κορυφής για το γάλα που θα λάβει χώρα στα τέλη Μαΐου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, γαλακτοκομείων καθώς και των γαλακτοπαραγωγών.
Ήδη στις αρχές του χρόνου χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί είχαν αιτηθεί τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να λάβουν έως και 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Passauer Neue Presse, οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν στη Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Στα 46 λεπτά η τιμή στα Aldi
Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι τιμές του γάλακτος και στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ. Στις αρχές Μαΐου οι αλυσίδες Aldi και Norma προσέφεραν ένα λίτρο φρέσκου πλήρους γάλακτος στην τιμή των 46 σεντ. Ιδιαίτερα χαμηλή είναι στην παρούσα φάση και η τιμή του βουτύρου, του συμπυκνωμένου γάλακτος και του γιαουρτιού.
Από τη στιγμή που καταργήθηκε η ποσόστωση στην ΕΕ οι γαλακτοπαραγωγοί βλέπουν την τιμή του προϊόντος τους σε ελεύθερη πτώση. Ορισμένες επιχειρήσεις δίνουν μια πραγματική μάχη επιβίωσης. Πριν από λίγες εβδομάδες οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν σειρά διαδηλώσεων σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας. Οι υπουργοί Aγροτικής Aνάπτυξης των ομόσπονδων κρατιδίων τους είχαν καλέσει να μειώσουν την παραγωγή.
Πηγή: Deutsche Welle