Άδειες λειτουργίας σε χρόνο ρεκόρ στις επιχειρήσεις – Όλο το νομοσχέδιο

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται από σήμερα 9
Αυγούστου 2016 και ως τις 29 Αυγούστου το
νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Νέο Θεσμικό
Πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».


Στόχος του σχεδίου νόμου που υπογράφουν οι κ.κ. Γιώργος
Σταθάκης και Θεοδώρα Τζάκρη είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
μέσω της ορθολογικής μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων
και την απλοποίηση διαδικασιών άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.


Ο νόμος θα αποτελέσει τον οδηγό αδειοδότησης όλων των
οικονομικών δραστηριoτήτων, ενώ στο πεδίο εφαρμογής αυτού καταρχήν υπάγονται οι
μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα
υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία των
τουριστικών καταλυμάτων.


Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η υφυπουργός
αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας καλούν όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε
ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις,
προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.



Το εγχείρημα εκκινεί με τρεις τομείς προτεραιότητας: τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ έως το τέλος του 2018 θα έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των οικονομικών κλάδων.

Στην προτεινόμενη νομοθετική αλλαγή γίνεται ανάλυση ρίσκου με βάση το είδος της οικονομικής δραστηριότητας και αυτές ταξινομούνται με τη χρήση Κωδικού Αριθμού Σραστηριότητας-ΚΑΔ.

Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση αποκτά ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης και αναγνώρισης των δραστηριοτήτων, αποκλείοντας περιπτώσεις ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πρόσθετους μηχανισμούς εντοπισμού της μη συμμόρφωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το αίσθημα ασφάλειας του διοικούμενου έναντι της Διοίκησης.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βασίζεται πλέον στο τρίπτυχο: ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, γνωστοποίηση και έγκριση, επί τη βάσει εκτίμησης κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και των εργαζομένων, καθώς και για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες κατατάσσονται στη βάση αυτών των κριτηρίων και διακρίνονται σε δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, οι οποίες απαλλάσσονται από την ανάγκη εκ των προτέρων ελέγχου, δραστηριότητες μεσαίου ρίσκου, οι οποίες υπόκεινται στο καθεστώς γνωστοποίησης χωρίς εκ των προτέρων έλεγχο, και τέλος, δραστηριότητες υψηλού κινδύνου που χρειάζονται εκ των προτέρων έγκριση.

Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης οι έλεγχοι πραγματοποιούνται, πλέον, μετά την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και κατά την πραγματική λειτουργία τους, ενώ θα διενεργούνται με σύγχρονα εργαλεία που θα στηρίζονται στην εκτίμηση ρίσκου.

Τέλος, βασικό εργαλείο στο νέο σύστημα αδειοδότησης αποτελεί το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων» (ΟΠΣ-ΑΔΕ), υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το πληροφοριακό σύστημα θα υποστηρίζει όλη τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της διαδικασίας ελέγχων, βάσει κριτηρίων διαχείρισης κινδύνων δημοσίου συμφέροντος.

Το σύστημα θα δημιουργήσει, επίσης, ένα ολοκληρωμένο μητρώο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες για κάθε επιχείρηση, ενώ προβλέπεται και η διαλειτουργικότητα του ΟΠΣ-ΑΔΕ και η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με άλλες υφιστάμενες βάσεις δεδομένων.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου




Exit mobile version