Σε «αχαρτογράφητα νερά» Ελλάδα και ΕΕ

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Υπό την αίρεση των τριών θεσμών αλλά και του  υπουργικού συμβουλίου τίθεται  η  υλοποίηση  όλων  των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, αφού μετά την σημερινή επί της αρχής συμφωνία στο Eurorgroup στην ελληνική πρόταση και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Αυτά που έχει σίγουρα κερδίσει ή ελληνική πλευρά είναι κάποιες εβδομάδες διαπραγμάτευσης και η αλλαγή των όρων εποπτείας του ελληνικού προγράμματος.

«Καταφέραμε να διαχωρίσουμε το μνημόνιο από την δανειακή σύμβαση» τόνιζε πηγή του ΥΠΟΙΚ. Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζαν, ότι θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο μέσα στο διάστημα των τεσσάρων μηνών να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν μέτρα που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, καθώς και οι αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου.

Κρίσιμο θέμα για τις επόμενες μέρες θα είναι η συζήτηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, για το διάστημα κατά το οποίο θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους τρείς θεσμούς. Με δεδομένο την επέκταση της διάρκειας αλλά και το πάγωμα της υλοποίησης της χρηματοδότησης, η ελληνική πλευρά σκοπεύει να επαναφέρει την πρόταση για αύξηση της οροφής των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά και την καταβολή των 1.9 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατατέθηκε χθες το βράδυ σε ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ και σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και ειδικά για προτάσεις αναμόρφωσης του καθεστώτος του ΦΠΑ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν με νόημα: «Πήραμε εντολή από τον Πρωθυπουργό για να φτάσουμε σε συμφωνία και όχι σε ρήξη. Παρουσιάσαμε μια πρόταση όπως την προέβλεπε το Eurogroup, δηλαδή με την απαίτηση να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος θεμάτων». Μάλιστα παραδέχθηκε ότι, για την σύνταξη της πρότασης, συνεισέφεραν και άλλα κόμματα τα οποία όμως δεν ήθελε να ονοματίσει.

Ξεκαθάριζαν πάντως, ότι δεν τίθεται προς το παρόν, θέμα για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, όπως άφηνε να εννοηθεί η ελληνική πρόταση, ενώ δεν σχολίαζαν μέτρα όπως η κατάργηση των εξαιρέσεων στις συντάξεις.

«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα τετράμηνο μορατόριουμ, όπου αυτοί δεν θα προχωρήσουν σε μέτρα εναντίον μας και εμείς δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε νέα μέτρα λιτότητας.Το e-mail Χαρδούβελη δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα δεν έχουμε και νέα αναπτυξιακά μέτρα», σημείωνε στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις.

 

 Ναι στα μέτρα αλλά αν συμφωνήσουμε…

 

Στη λογική αυτή, τονίζοντας ότι το μέτρο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, είναι δεδομένη και θα υλοποιηθεί, αλλά χωρίς να δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό βάρος. «Θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες» τόνιζε χαρακτηριστικά» η ίδια πηγή.

Το ίδιο και η αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ. που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Στο ίδιο κλίμα θα δοθεί λύση και για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, αλλά και τις υπόλοιπες παροχές που υπάρχουν στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά στο κείμενο της πρότασης για τα εργασιακά (επαναφορά ΣΣΕ και σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ) το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι, αρχικά δεν πίστευε ότι μπορεί να έμπαιναν στην πρόταση. «Είδαμε όμως ότι μας παίρνει να τα βάλουμε και τα βάλαμε» κατέληξε .

 Ξεκαθάρισε πάντως ότι λόγο για το το χρόνο και την έκταση της εφαρμογής των μέτρων, θα έχει και το Κυβερνητικό συμβούλιο.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν περίπου την πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα σεβαστεί όσες έχουν ολοκληρωθεί, αν και όπως τόνιζαν ενδεικτικά «Αποκρατικοποιήσεις όπως αυτές του ΟΠΑΠ, δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν». Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα αυτές του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, περιορίζονταν στο να επαναλαμβάνουν ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου.

 

Το ΔΝΤ

 

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους «παραμένει απολύτως στο τραπέζι» και μάλιστα με την υποστήριξη του ενός από τους τρείς θεσμούς (σ.σ. υπονοώντας σαφώς το ΔΝΤ) ο οποίος θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη, χωρίς μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Πάντως απέκλειαν ένα μονομερές πρόγραμμα με μόνο δανειστή το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης και θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως μέρος της Ευρωπαϊκής ομάδας.

Exit mobile version