Scope Ratings: Σήμερα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – Τι λέει ο οίκος DBRS

οικονομία

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope Ratings. Αυτό είναι  ένα από τα πρώτα “ραντεβού” που έχει η χώρα με οίκο αξιολόγησης για την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα και σήμερα ενδέχεται να γίνει η αναβάθμισή της. Εάν γίνει αυτό, τότε θα πρόκειται για ένα θετικό σήμα στις αγορές. Σημειώνεται δε πως ο οίκος Scope Ratings κατατάσσει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις όπως με το υψηλό ακόμη χρέος της αλλά και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα παρόλο που τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί.

Τι αναφέρει η σημερινή έκθεση της DBRS για την ελληνική οικονομία

Λίγο πριν από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings, ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναφέρει σε έκθεση του πως θα αναθεωρήσει στις 8 Σεπτεμβρίου του 2023 την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου που έχει τοποθετήσει σε υψηλή βαθμίδα (ΒΒ) με σταθερές προοπτικές.

Θα εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική πορεία αλλά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα διότι από αυτούς τους παράγοντες θα εξαρτηθεί εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει την  επενδυτική βαθμίδα, σημειώνει.

Επίσης ο DBRS αναφέρει πως η διάρκεια της προόδου της Ελλάδας είναι το κύριο ερώτημα για το οποίο η χώρα δεν έχει ανακτήσει έως τώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Για τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, αναμένεται να υπάρξει μία νέα περίοδος συνέχειας της πολιτικής και αυτό θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει  να υλοποιεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Στην επίτευξη πιο μακροπρόθεσμων ωφελειών θα βοηθήσουν τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας υγείας αλλά και οι βελτιώσεις στην εκπαίδευση, ενώ από τον Μάιο η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι χαμηλότερη από των αντίστοιχων ιταλικών που έχουν επενδυτική διαβάθμιση, σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ωστόσο τονίζει πως βασικά προβλήματα για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θέματα που σχετίζονται με  το υψηλό δημόσιο χρέος, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ενώ τα πραγματικά επιτόκια και η δυναμική της ανάπτυξης μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκά στο μέλλον.

Για τα δημόσια οικονομικά

Η Ελλάδα σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά της και για αυτόν τον λόγο εκτιμούμε πως η χώρα «έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των χρόνων, καταγράφοντας πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από το 2016 μέχρι το 2019, ενώ το έλλειμμα μειώθηκε από 9,7% του ΑΕΠ το 2022 στο 7,1% το 2021 και περαιτέρω στο 2,3%  το 2022».

Το χρέος σημείωσε μια πτώση της τάξεως των 35 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το τέλος του 2020 «λόγω μιας  πειθαρχημένης προσέγγισης στην κρίση, μίας  ισχυρής  οικονομικής ανάκαμψης και μεγάλης ανόδου πληθωρισμού.

 

 

 

 

Exit mobile version