Scope Ratings: Δεν κινδυνεύει η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας ακόμη και σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού

οικονομία

H επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας ενδέχεται να αποδειχθεί πιο ανθεκτική από την Ιταλία σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο υψηλότερου πληθωρισμού, όπως επισημαίνει  μέσω της ιστοσελίδας του στο scoperatings.com ο γερμανικός οίκος Scope Ratings.

«Μέχρι στιγμής οι συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο οίκος αναβάθμισε το περασμένο καλοκαίρι την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το μεγάλο απόθεμα χρέους της Ελλάδας, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μετακυλίονται στη δομή του χρέους χαμηλού επιτοκίου της Ελλάδας πιο αργά από ό,τι για τα ομότιμα κράτη. Αυτό γίνεται ύστερα ύστερα από 10 χρόνια αναδιάρθρωσης του χρέους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι παρατάσεις στις λήξεις και στις μειώσεις των επιτοκίων. Τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή της με την επικείμενη επανεισαγωγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και, κατά συνέπεια, τη συνέχιση της επιλεξιμότητας για τις διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος. Δεν αναμένουμε η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας να κινδυνεύσει ακόμη και εάν επικρατήσει ένα δυσμενές σενάριο στασιμοπληθωρισμού».

Επίσης οι αναλυτές του οίκου μιλούν για τις υπερχρεωμένες χώρες. «Εάν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο και υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τότε αυτό θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως την Ιταλία (BBB+/σταθερό) καθώς οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της διαμορφώνονται περίπου στο 4,4%. Η Ιταλία θα μπορούσε να τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο της αγοράς σε περίπτωση που χρειαστεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία της. Ένα σενάριο στο οποίο τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα διευρύνονταν θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις, δεδομένης της υψηλότερης προσφοράς ομολόγων και της πιθανής επανεκτίμησης από τους επενδυτές της ικανότητας της χώρας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, ώστε να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της Ιταλίας στο πλαίσιο του μηχανισμού προστασίας της μετάδοσης της ΕΚΤ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο οίκος.

 

 

Exit mobile version