Πρόγραμμα συσκότισης σε δημόσιους χώρους για εξοικονόμηση ρεύματος από τον φωτισμό δρόμων, μνημείων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο SOS για την ενέργεια που δρομολογεί από τον Αύγουστο η κυβέρνηση για τον χειμώνα, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.
Μεγάλη εξοικονόμηση σύμφωνα με τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση μπορεί να προκύψει από τη μείωση της κατανάλωσης των δήμων, καθώς ο οδοφωτισμός ξεπερνάει το 80% της συνολικής κατανάλωσής τους. “Η αφαίρεση μια λάμπας στις 10 ή και περισσότερες -ανάλογα με μια γρήγορη μελέτη που θα κάνει ο κάθε δήμος -μαζί με τη μείωση των ωρών παροχής νυχτερινού ρεύματος για καλλωπιστικούς λόγους ή ανάδειξης αρχαιολογικών χωρών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 30% “αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Τα φώτα σε ιστορικά μνημεία σύμφωνα με το σχέδιο θα κλείνουν την 3η πρωινή ώρα.
Παράλληλα, εξετάζεται δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια.
Η ρύθμιση του θερμοστάτη
“Η ρύθμιση του ρερμοστάτη στα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης, η συντήρηση των μηχανημάτων, η “έξυπνη” χρήση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, είτε σε οικιακό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο”, θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης , γιατί τελικά έχει επίπτωση στον λογαριασμό και το πορτοφόλι μας “, σύμφωνα με το υπουργό .
Οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος
Η ευαισθητοποίηση στα νοικοκυριά για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας θα ξεκινήσει με συστηματική ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Ο υπουργός ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος.
“Βεβαίως το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές άρα και σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλας μας”, είπε ο κ. Σκρέκας εξηγώντας ότι με τη στενότητα της ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.