Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει περίπου 13 δισ. ευρώ επενδύσεις. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ”επαναπατρισμό” κεφαλαίων πολλών ασφαλιστικών εταιριών που αυτή την στιγμή έχουν τις επενδύσεις στους σε ομόλογα ξένων κρατών. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Όσο γρηγορότερα συμβεί τόσο το καλύτερο, επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
Για τις βασικές προκλήσεις τις εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς ο κ. Σαρρηγεωργίου απαντά ότι η βασική πρόκληση είναι να καλλιεργήσουμε ουσιαστικά την ασφαλιστική συνείδηση στους Έλληνες. «Η χώρα μας ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί παράδειγμα χαμηλού ποσοστού ασφαλισμένων. Η σύμπραξη ιδιωτικής ασφάλισης και κοινωνικού κράτους είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε όλοι, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις και προστασία. Εδώ υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Αφενός να ενδυναμώσουμε την αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να νιώθει κάθε πολίτης που επιλέγει μια ασφαλιστική εταιρεία (ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας), αφετέρου να αναπτύξουμε συνεργασία με την πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Και σημειώνει «στους κρίσιμους τομείς της υγείας και των συντάξεων, στους οποίους οι κοινωνικές παροχές μειώνονται συνεχώς, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του κράτους, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί μέσω στενής συνεργασίας με το Δημόσιο να προσφέρει βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων των μερών. Διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση των θεμάτων αυτών.
Επιπλέον, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αλλάζει την ασφαλιστική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου. Σημαντική επίσης πρόκληση είναι η οριστική επίλυση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων, που κοστίζουν σημαντικά στους συνεπείς πολίτες, το κράτος και την ασφαλιστική αγορά».
Ερωτηθείς για τις προοπτικές συγχωνεύσεων και εξαγορών στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρει ότι «το νέο εποπτικό πλαίσιο Solvency II που προϋποθέτει περισσότερα κεφάλαια και αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας, η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το διεθνές περιβάλλον με τα χαμηλά επιτόκια, που επηρεάζει τα έσοδα από επενδύσεις, δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον με σημαντικές εξελίξεις». Επισημαίνει επίσης ότι «τόσο η κρίση, όσο και οι απαιτήσεις του Solvency II οδηγούν τον κλάδο στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων. Αυτές οι συγχωνεύσεις ενδέχεται να αφορούν τόσο εταιρείες αλλά και χαρτοφυλάκια. Ο κλάδος της ασφάλισης είναι δυναμικός και είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να μεταβάλλεται, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος των ασφαλισμένων μέσω της παράλληλης αναβάθμισης των υπηρεσιών».
Για τα βασικά κανάλια διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων καθώς και τις προοπτικές του bancassurance o κ. Σαρρηγεωργίου επισημαίνει ότι «η λογική είναι να εξετάζουμε τι είναι αυτό που φέρνει μεγαλύτερη αξία για τον πελάτη. Βάσει αυτού θα αναπτύσσονται και εξελίσσονται τα αντίστοιχα κανάλια διανομής. Η Eurolife ERB υλοποιεί μία στρατηγική διαφοροποιημένης κατανομής. Λειτουργεί ως ισχυρός παίκτης στην ελληνική αγορά του bancassurance μέσα από τη συνεργασία με τα δίκτυα της τράπεζας Eurobank και του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διαθέτοντας συγκεκριμένα προϊόντα μέσα από τα καταστήματα. Παράλληλα έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με πάνω από 1.000 συνεργαζόμενες μονάδες πανελλαδικά μέσω του οποίου εξυπηρετεί συνολικά τις ανάγκες των πελατών. Στόχος μας είναι η διεύρυνση των σημείων επαφής με τον πελάτη, αλλά και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών νέων προϊόντων», λέει.
Στην ερώτηση για τα προϊόντα και τους κλάδοους που έχουν προοπτικές ανάπτυξης στην χώρα μας, σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης και εάν υπάρχει ανταγωνιστική τιμολόγηση απαντά ότι «η ζήτηση διευρύνεται κυρίως στον κλάδο της Υγείας. Σταδιακά επεκτείνεται και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Έχουμε όμως μεγάλες προοπτικές και στις ασφαλίσεις περιουσίας. Η συνεργασία ιδιωτικού – δημόσιου τομέα που προανέφερα μπορεί επίσης να δημιουργήσει λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση που θα προσφέρουν ουσιαστικά οικονομικότερες καλύψεις για όλους».
Σχετικά με το νέο μέτοχο της Eurolife ο κ. Σαρρηγεωργίου τονίζει ότι «ο Όμιλος Eurolife ERB απολαμβάνει πλέον όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η συμμετοχή ενός διεθνούς επενδυτικού Ομίλου, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία αποφάσεων και το ελληνικό management. Ο νέος μέτοχος φέρνει πολύτιμη τεχνογνωσία στις ασφάλειες, καινοτομία στη διαχείριση, τα εργαλεία, τις λύσεις και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, λειτουργώντας συμπληρωματικά στις έως τώρα κατακτήσεις του Ομίλου Eurolife ERB στους τομείς αυτούς. Παράλληλα είναι εξαιρετικά ισχυρός από οικονομικής πλευράς. Απόδειξη αποτελεί η επένδυση των 5 εκατ. ευρώ με βάση την οποία ο Όμιλος περνάει στην νέα εποχή μέσα από την ψηφιακή αναδιάρθρωση. Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέπει και νέους τρόπους επικοινωνίας, και σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες των συνεργατών μας και γενικά των διαφορετικών καναλιών διανομής που αξιοποιούμε. Το όπλο για την ανάπτυξη της Eurolife ERB είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ναι μεν, έχουμε πλέον τον μεγάλο ξένο επενδυτή, αλλά παράλληλα έχουμε και την ευελιξία μιας ελληνικής εταιρείας, η οποία διαθέτει τη δική της εμπειρία και τις γνώσεις για να απαντήσει στις ανάγκες και στις προκλήσεις της Ελληνικής αγοράς».