Σαφάρι ελέγχων για να φρενάρει η πανδημία – Στο στόχαστρο τηλεργασία – μαϊμού και αναστολές

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη

Μπαράζ αυστηρών ελέγχων στις επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής ξεκινά η κυβέρνηση από αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τηρηθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία και να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει δώσει σαφή εντολή στους αρμόδιους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και στον γενικό επιθεωρητή Χαράλαμπο Βούρτση για αυστηροποίηση και αύξηση του αριθμού των ελέγχων, ειδικά κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, προκειμένου να διαπιστωθεί όχι μόνο η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. «Ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμος όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού», έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο κ. Χατζηδάκης. Όπως επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο, από την τήρηση ή όχι των μέτρων εξαρτώνται η εξέλιξη της πανδημίας και η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που έχει στη διάθεσή της η Realnews, από τον Μάρτιο του 2020 (όταν εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown) και μέχρι το τέλος του 2020 διενεργήθηκαν 45.783 έλεγχοι και καταγράφηκαν 5.596 παραβάσεις, που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 14,58 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικές παραβάσεις, 4.111 αφορούσαν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και 1.218 την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Οσον αφορά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διενεργηθεί περίπου 4.000 έλεγχοι. Στο σύστημα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.741 έλεγχοι, εκ των οποίων 1.949 αφορούν την εργατική νομοθεσία, 1.534 την υγεία και 258 και τα δύο. Τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 302 πρόστιμα, κάτι που σημαίνει πως μία στις δέκα επιχειρήσεις δεν τηρεί τη νομοθεσία.

Οι ύποπτοι
Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια του νέου αυστηρού lockdown θα πραγματοποιούνται από δύο ομάδες. Η πρώτη αφορά τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τους ελέγχους που ήδη έχουν δρομολογηθεί και η δεύτερη θα αποτελείται από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν θα είναι στοχευμένοι, ανάλογα με την προαναγγελία των επιχειρήσεων/ εργοδοτών στο σύστημα «Εργάνη». Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τα εξής τρία βασικά κριτήρια:
– Σε κλάδους που ήδη καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα.
– Σε επιχειρήσεις με υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων και κατ’ επέκταση υψηλό κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.
– Σε επιχειρήσεις με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Οι επιχειρήσεις/εργοδότες θα πρέπει να προδηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» το εργασιακό καθεστώς που θα βρίσκονται οι εργαζόμενοί τους έως τέλος Φεβρουαρίου. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο «Εργάνη» για όσους απασχολούνται με τηλεργασία, όσους βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Οποιαδήποτε μεταβολή του τρόπου απασχόλησης του προσωπικού θα πρέπει να γνωστοποιείται στο σύστημα μια ημέρα νωρίτερα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο. Ο προγραμματισμός των ελέγχων σχεδιάζεται με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χονδρικό εμπόριο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία (κυρίως σε υπεργολάβους-συνεργεία καθαρισμού, φύλαξης, επισκευές) κ.α.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version