Quantcast
Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι μπορούν να τις "σώσουν" και πώς - enikonomia.gr
share

Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι μπορούν να τις “σώσουν” και πώς

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 19 Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους  προς το Δημόσιο οι πολίτες που «έχασαν» την διορία αποπληρωμής κάποιας δόσης ή κάποιας δήλωσης μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 19ης Απριλίου 2024.

Δηλαδή μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει οι υπόχρεοι  να εξοφλήσουν ή να τακτοποιήσουν τις  νέες οφειλές στο Δημόσιο  που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις  19 Απριλίου 2024,προκειμένου να μην χάσουν άλλες ρυθμίσεις στις οποίες ήδη έχουν εντάξει παλαιότερες οφειλές τους.

Η νομοθεσία

Όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία,  δεν θα χάνεται η ρύθμιση:

  • Εάν προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή και η τελευταία εξοφληθεί  είτε ολόκληρη είτε τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση εντός 3μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της, δηλαδή, επί της παρούσης έως τις 19 Ιουλίου.
  • Εάν δε υποβληθεί εμπρόθεσμα κάποια δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ με την προϋπόθεση όμως η δήλωση αυτή να υποβληθεί εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Υπενθυμίζεται πως με το προηγούμενο καθεστώς, οι φορολογούμενοι έχαναν τις ρυθμίσεις τους σε περίπτωση που καθυστερούσαν να υποβάλλουν μια δήλωση ΦΠΑ ακόμη και για 1 ημέρα ή  δημιουργούσαν νέες αρρύθμιστες οφειλές.

Το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ

Σημειώνεται δε πως με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ:

  • Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης.
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις,  τότε θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε
  • Εάν δεν το κάνει,  τότε η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.