Διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υποδομές για τη διέλευση του νέου, “Νότιου” αγωγού φυσικού αερίου, που θα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου “Τουρκικού” αγωγού, διεξάγει η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντρ Νόβακ.
“Όμως πρωτίστως θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για θέμα, το οποίο πρέπει να λύσει η ίδια η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ασχολείται με ενεργειακά ζητήματα. Σήμερα πρέπει να βγάλουν για τον εαυτό τους συμπεράσματα, να πάρουν αποφάσεις πώς θα αναπτυχθούν οι υποδομές, ώστε η Ευρώπη να εξασφαλίσει και πάλι τα φορτία του αερίου”, είπε ο Α.Νόβακ στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο “Ρωσία-24”.
Ο κ. Νόβακ, πρόσθεσε ότι “πολλές χώρες, με τις οποίες έγιναν διαπραγματεύσεις, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτών των υποδομών”, οι οποίες – όπως είπε – θα μπορούσαν, εν μέρει, να επαναλάβουν τη διαδρομή του αγωγού South Stream (ειδικά σε Σερβία και Ουγγαρία),την κατασκευή του οποίου ακύρωσε η Ρωσία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο κ. Νόβακ έκανε λόγο για αγωγό, που θα μεταφέρει όγκους φυσικού αερίου, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, δηλαδή μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, FYROM, Σερβίας, Ουγγαρίας, με κατάληξη στην Αυστρία.
Στο ζήτημα του ρωσικού αγωγού επανήλθε και ο επικεφαλής της “Γκαζπρόμ”, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι η ρωσική εταιρεία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και θα κατασκευάσει τον αγωγό έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, “όμως σε ό,τι αφορά στη δημιουργία υποδομών στο έδαφος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό είναι ήδη ζώνη ευθύνης της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.
“Θα περιμένουμε έως εκείνη τη στιγμή, που θα εμφανιστούν υποδομές και από την άλλη πλευρά”, είπε ο κ. Μίλερ, σημειώνοντας ότι προς το παρόν η “Γκαζπρόμ” δεν έχει δεχτεί προτάσεις, για συμμετοχή της στην κατασκευή νέων αγωγών σε ευρωπαϊκό έδαφος.