Ρήγμα κυβέρνησης – δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, χωρίς ωστόσο να καταλήγουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια, αφού, όπως φαίνεται, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλες, με τις πληροφορίες να μιλούν για ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης –  δανειστών.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η τρόικα εμμένει στην αρχική της θέση. Σύμφωνα με αυτή, η αντικειμενική αξία της κατοικίας πρέπει να κυμαίνεται οπωσδήποτε  μεταξύ 70.000 με 120.000 ευρώ, με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά.

Ο παραλογισμός των δανειστών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ζητούν, το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Με την πρόταση αυτή καλύπτεται μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν ήδη κάνει ρύθμιση με το νόμο Κατσέλη.

Η ελληνική πρόταση απέχει μακράν από των δανειστών. Συγκεκριμένα, οι δύο οικονομικοί υπουργοί επέμεναν στα εξής κριτήρια:

–          Η αντικειμενική αξία να ορίζεται στα 200.000 ευρώ ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 ευρώ το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

–          Το σύνολο των οφειλών να είναι έως 200.000 ευρώ.

Με την πρόταση αυτή, καλύπτεται περίπου το 70% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες, αλλά ρυθμισμένες οφειλές.

Όσον αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», θέμα καθοριστικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι θεσμοί ζητούν των πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distress funds, με την κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση, ζητώντας την απαγόρευση τέτοιας πράξης για στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

 

 

Exit mobile version