Του Τάσου Δασόπουλου
Την αύξηση της ρευστότητας του δημοσίου έως και 5,5 δις ευρώ έχει ως στόχο η τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση για τις 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Η τροπολογία αφορά την μεταφορά των ρευστών διαθέσιμων από τα ασφαλιστικά ταμεία σε λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τα διαθέσιμα αυτά φτάνουν τα 3 δις ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 2,5 δις ευρώ από τους δημόσιους οργανισμούς.
Αυτός ο «εσωτερικός δανεισμός» αναμένεται να αποτελέσει το αντίδοτο στην πιστωτική ασφυξία που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ η οποία απαγορεύει στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε εκδόσεις εντόκων ομολόγων πάνω από τα 15 δις ευρώ αλλά και την εμμονή της ΕΕ στην υλοποίηση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων από τη Ελλάδα πριν εκταμιεύσει μια προκαταβολή από την δόση των 7,2 δις ευρώ.
Το υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης μέσω του ΟΔΔΗΧ έχει ζητήσει την διευκόλυνση αυτή από τα ασφαλιστικά ταμεία από την αρχή Μαρτίου συναντώντας την άρνηση των διοικητικών συμβουλίων των ταμείων των οργανισμών.
Είχαν συμφωνήσει
Το κωμικοτραγικό είναι ότι η άρνηση έχει την βάση της στο ότι τα ΔΣ είχαν συμφωνήσει την εκχώρηση των ρευστών διαθεσίμων τους στην ΤτΕ με την παλιά κυβέρνηση . Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η χρήση αυτών των διαθέσιμων είχε ενταχθεί ως ένα από τα μέτρα αύξησης της ρευστότητας του δημοσίου στην τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου από το ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο.
H αλλαγή όμως της Κυβέρνησης έφερε στην επιφάνεια το ενδεχόμενο κάποιοι διοικητές ταμείων (οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία της αντικατάστασης ) να διωχθούν για απιστία ή εν πάσει περιπτώσει να έχουν νομικά προβλήματα αν το έκαναν χωρίς να έχουν την υποχρέωση που εμπεριέχει μια νομοθετική ρύθμιση.
Τώρα όμως τα χέρια τους λύνονται και μπορούν να διαθέσουν χωρίς πολύ σκέψη τα διαθέσιμα τους για τις ανάγκες του δημοσίου.
Άλλωστε τα χρήματα αυτά αποτελούσαν απόθεμα των ταμείων τα οποία κάλυπταν τις ανάγκες τους από την κρατική χρηματοδότηση.
Πως διασφαλίζονται τα ταμεία
Με την τροπολογία προβλέπεται η προαιρετική τοποθέτηση των ρευστών διαθέσιμων στην ΤτΕ . Τα χρήματα αυτά θα επενδύονται σε αγορές ομολόγων του δημοσίου.
Αυτού του τύπου ο εσωτερικός δανεισμός θα γίνεται με συμφωνίες επαναγοράς (repo) με αντισυμβαλλόμενο το ελληνικό δημόσιο.
Μέχρι την λήξη της συμφωνίας επαναγοράς με το ταμείο ή ο δημόσιος φορέας ο οποίος στην ουσία θα δανείζει το ελληνικό δημόσιο θα έχει ως εγγύηση τα έντοκα γραμμάτια που θα έχουν αγοραστεί από τα αποθεματικά του.
Αν χρειαστεί τα χρήματα πριν την λήξη των εντόκων θα μπορεί να τα πουλήσει . Αν από την πώληση αυτή υποστεί κεφαλαιακή ζημία γιατί οι τίτλοι θα πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία , τότε το δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει την απώλεια κεφαλαίου των ταμείων.
Με αυτή την συνθήκη εκτιμάται ότι τα αποθεματικά των ταμείων θα περάσουν στο σύνολο τους στην διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας και κατά συνέπεια του ελληνικού δημοσίου.